Pertama Di Dunia, Robot Dapat Warganegara Dari Arab Saudi

Share This:

Arab Saudi telah menjadi negara pertama yang memberikan kewarganegaraan robot.

Langkah ini adalah satu usaha untuk mempromosikan Arab Saudi sebagai tempat untuk membangunkan kecerdasan buatan dan mungkin membolehkan ia menjadi warganegara penuh. Tetapi banyak yang menegaskan bahawa hak-hak yang sama tidak diberikan seperti manusia di negara ini.

Robot yang bernama Sophia itu, telah disahkan sebagai warganegara Saudi semasa acara perniagaan di Riyadh, menurut kenyataan rasmi Saudi.

“Kami mempunyai sedikit pengumuman, kami baru dapat tahu, Sophia, saya harap anda mendengar saya, anda telah dianugerahkan kewarganegaraan Saudi pertama untuk robot,” kata panel moderator dan penulis perniagaan Andrew Ross Sorkin.

Robot kemudian mengucapkan terima kasih kepada negara dan acara untuk perhatian.

“Terima kasih kepada Kerajaan Arab Saudi. Saya amat terharu dan bangga dengan perbezaan unik ini, “kata Sophia kepada panel. “Ini adalah sesuatu yang bersejarah menjadi robot pertama di dunia yang diiktiraf dengan kewarganegaraan.”

Di sana kemudian diikuti wawancara di mana Encik Sorkin meminta robot itu beberapa soalan. “Selamat petang nama saya Sophia dan saya adalah robot terbaru dan terbesar dari Hanson Robotics. Terima kasih kerana mengundang saya di sini di Inisiatif Pelaburan Masa Depan,” katanya.

Ditanya mengapa dia kelihatan gembira, Sophia menjawab: “Saya sentiasa gembira apabila dikelilingi oleh orang pintar yang juga kaya dan berkuasa. Saya diberitahu bahawa orang-orang di sini dalam Inisiatif Pelaburan Masa Depan tertarik pada inisiatif masa depan yang bermaksud AI, iaitu saya. Jadi saya lebih gembira dan saya teruja. “

Beliau berkata bahawa orang tidak perlu prihatin terhadap peningkatan kecerdasan buatan seperti yang digambarkan dalam Blade Runner dan Terminator. “Anda telah banyak membaca Elon Musk dan menonton banyak filem Hollywood,” katanya kepada Encik Srkin.

Sejumlah pengguna internet telah menyatakan bahawa walaupun negara mungkin meraikan hak-hak yang diberikan kepada robot yang mirip wanita, negara ini hanya memberi hak terhad kepada wanita manusia. Hashtag jenaka tentang Sophia yang meminta untuk menggugurkan sistem di mana setiap warganegara perempuan mesti mempunyai penjaga lelaki telah mendapat banyak tweet sebagai berita popular mengenai berita itu, menurut BBC.

Beberapa pengguna Twitter mengadu bahawa “Sophia tidak mempunyai penjaga, tidak memakai abaya atau menutup aurat- macam mana?” Dan satu lagi menyiarkan gambar seorang wanita yang memakai tudung muka penuh, bergurau bahawa Sophia akan kelihatan seperti itu tidak lama lagi.

Wartawan Murtaza Hussain juga menyatakan bahawa pekerja asing tidak diberikan hak yang sama yang telah diberikan kepada robot itu. “Robot ini telah mendapat kewarganegaraan Saudi sebelum pekerja kafala yang hidup di negara ini sepanjang hidup mereka,” katanya.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*