Najib Tunai Janji, Bawa Isu Myanmar Ke Pengetahuan Presiden Trump

Share This:

Satu perkara yang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sentiasa lakukan dengan cara yang terbaik ialah menunaikan apa yang dijanjikan kepada rakyat dan kepada dunia.

Sejurus selepas pertemuan Najib bersama dengan Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump di White House, 12 September lepas, AS dikatakan bersetuju mengeluarkan kenyataan tegas dan keras berhubung keganasan terhadap etnik Rohingya yang berlaku di Myanmar selepas diberi gambaran sebenar situasi krisis berkenaan oleh Malaysia.

Najib berkata beliau berjaya membangkitkan kesedaran Trump berhubung krisis kemanusiaan yang makin meruncing di negara ASEAN berkenaan.

“Apabila saya perjelaskan kepada Trump tentang apa yang berlaku dan implikasinya, beliau telah mengarahkan supaya dikeluarkan satu kenyataan supaya keganasan terhadap Rohingya dhentikan,” kata Najib kepada wartawan Malaysia di Washington pada akhir lawatan kerjanya dari 11 hingga 13 September.

Menurutnya, Trump juga telah mengarahkan pegawai-pegawainya mengkaji bentuk bantuan kemanusiaan yang boleh disalurkan kepada mangsa keganasan itu.

Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan berkata Amerika Syarikat tidak mungkin akan bertindak sedemikian tanpa Malaysia membawa isu itu kepada perhatian Presiden Trump dalam pertemuannya dengan pemimpin Amerika Syarikat di Rumah Putih pada Selasa.

“Sebelum ini saya tidak fikir kenyataan seperti itu akan dikeluarkan tanpa sumbangan (input) dari Malaysia dalam pertemuan tersebut untuk membawa isu ini ke tengah seperti mana janji saya kepada rakyat Malaysia.

“Jadi saya telah tunaikan janji untuk bawa isu ini kepada Presiden Trump,” kata Najib memetik laporan BERNAMA dari Washington.

Sebelum bertolak ke Amerika Syarikat, Najib ada berjanji untuk membangkitkan isu penindasan terhadap masyarakat Islam Rohingya ke pengetahuan pemimpin negara kuasa besar itu.

Selepas pertemuan kedua-dua pemimpin di Rumah Putih, Washington dan Kuala Lumpur mengeluarkan kenyataan bersama mendesak supaya keganasan terhadap masyarakat Rohingya dihentikan.

Lebih 379,000 etnik Rohingya dilapor melarikan diri dari wilayah Rakhine di Myanmar ke Bangladesh sejak 25 Ogos lepas.

Kata Najib, Malaysia akan terus menyalurkan bantuan kemanusiaan serta menggunakan pengaruh melalui badan-badan seperti Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk memperjuangkan nasib penduduk Rohingya.

Ditanya mengenai kerjasama ASEAN dalam isu itu, Najib berkata ia adalah isu kemanusiaan yang sememangnya menjadi prinsip yang dipegang oleh pertubuhan negara serantau itu.

“Apa yang berlaku tidak dapat diterima sama sekali. Kita tidak campur tangan dalam hal ehwal negara lain tetapi (krisis ini) memberi kesan kepada imej dan keselamatan negara ASEAN yang lain. Justeru, kita bertanggungjawab untuk memberikan pendapat,” kata Najib.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*