Najib Turut Tempelak Langkah Pihak Cuba Sabotaj 1MDB Di Amerika

Share This:

Bukan sahaja Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump tidak membincangkan langsung apa-apa tentang saman sivil, Jabatan Kehakiman (DOJ) ketika bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, malahan Najib turut menempelak tindakan pihak tertentu untuk sabotaj syarikat pelaburan strategik negara itu.

Najib berkata demikian semalam kepada usahawan AS dengan menyatakan wujudnya kempen untuk sengaja sabotaj 1MDB dan melemahkan keyakinan pelabur terhadap ekonomi Malaysia.

Beliau menyampaikan ucapan dalam Majlis Makan Malam Perdagangan AS Majlis Perniagaan AS-ASEAN di Hotel St Regis.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata tindakan itu merupakan sebahagian daripada percubaan yang gagal untuk menggulingkan kerajaan sementara menunggu kitaran pilihan raya.

“Saya tahu bahawa sebahagian daripada anda mendengar beberapa cerita yang kurang positif tentang ekonomi Malaysia, terutama mengenai 1MDB.

“Bagaimanapun, saya harus mengingatkan anda bahawa walaupun ada masalah, beberapa ahli politik pembangkang di negara kami memperbesar-besarkannya,” kata Najib dalam majlis berkenaan.

Perdana Menteri berkata, daripada menutup isu itu, kerajaan sebaliknya mengarahkan siasatan dijalankan ke ats syarikat itu pada tahap yang tidak pernah berlaku dalam sejarah negara sebelum ini.

Najib berkata beliau mengarahkan supaya syarikat itu dirasionalisasikan apabila nampak jelas syarikat itu gagal.

“Ini berjalan lancar dan banyak aset yang dahulunya dimiliki oleh 1MDB kini berkembang maju,” katanya memetik laporan BERNAMA.

Najib sebelum ini mengadakan perbincangan dengan Presiden Donald Trump di White House dalam lawatan kerja tiga harinya ke Amerika Syarikat.

Beliau menggesa komuniti perniagaan supaya tidak membiarkan suara politik pembangkang mengenai perkara itu mengaburkan realiti sebenar.

Perdana Menteri turut memetik ahli ekonomi Dr Bruce Gale sebagai berkata, bahawa ekonomi Malaysia terus berkembang pada kadar yang jauh melebihi purata antarabangsa.

Mungkin saya wajar memberitahu anda bahawa Dr Gale ialah pengarang buku baharu bertajuk ‘Economic Reform In Malaysia: The Contribution Of Najibnomics.’

“Namun, saya tidak menaja buku itu, saya jamin dan saya sendiri tidak tahu sesuatu yang dipanggil Najibnomics !,” katanya sambil menambah bahawa kemajuan besar telah dibuat dalam beberapa tahun kebelakangan ini di Malaysia.

“Bagi yang ada di sini dan tidak kenal Malaysia dengan baik: datang dan pasti terkejut. Datang dan lihat firma berteknologi tinggi yang telah berpindah ke negara kami, dan syarikat yang dibangunkan sendiri dalam negara yang kami amat banggakan.

“Datang dan lihat infrastruktur dan rangkaian pengangkutan awam baharu yang kami sedang bangunkan di Malaysia,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri menyaksikan majlis Memorandum Persefahaman antara Malaysia Airlines dan Boeing Aircraft Corporation untuk pembelian pesawat dan penubuhan kemudahan Penyelenggaraan, Pembaikan dan Baik Pulih di Sepang, berjumlah US $ 3.9 bilion.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*