Pesta Arak “OktoberFest” Datang Lagi

Share This:

Penganjuran pesta arak Better Beer Festival 2017 dijadual di ibu negara pada 6 Oktober depan. Perkara tersebut sudah tentu disambut secara besar-besaran oleh Pakatan Harapan yang diketuai DAP.

Malaysia dipilih sebagai lokasi pesta walaupun atas nama pelancongan dan untuk bukan Islam ianya dilihat tidak wajar memandangkan Islam adalah agama rasmi negara kita.

Malaysia telah menjadi destinasi strategik untuk aktiviti bebas kepada masyarakat luar seperti tidak ada sekatan undang-undang dan peraturan.

Menurut beberapa sumber walaupun umat Islam bukan menjadi sasaran penyertaannya, tetapi tiada had atau halangan jika ada orang Islam yang menyertainya, sekali gus menggamit sesiapa sahaja untuk hadir termasuk orang Islam.

Better Beer Festival adalah acara untuk merasai produk pengeluar bir bebas. Penganjuran masuk tahun keenam pada tahun ini. Ia dianjurkan oleh pengedar bir MyBeer (M) Sdn Bhd.

Umat Islam mendesak agar kerajaan menghalang perkara ini memandangkan ianya membabitkan sensitiviti umat Islam selain ianya dilihat tidak sepatutnya dianjurkan oleh sebuah negara yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi. Pesta ini juga dilihat seolah-olah satu usaha untuk “menidakkan” fakta bahawa Islam adalah agama rasmi Malaysia.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*