Serangan Barcelona : 4 Pengganas Ditembak Mati, 13 Orang Awam Maut

Share This:

Petang kelmarin, satu insiden di mana sebuah van berwarna putih dilaporkan sengaja memandu secara melulu dan merempuh orang ramai di Las Ramblas, Barcelona sekaligus menyebabkan kematian sekurang-kurangnya 13 orang dan lebih 100 orang cedera.

 
Memetik laporan Reuters, Kejadian tersebut disahkan oleh pihak polis sebagai serangan pengganas. 
 

sumber : Reuters

 

Difahamkan, 15 orang cedera parah dan mangsa yang mengalami kecederaan terdiri daripada pelbagai bangsa termasuk kanak-kanak dan warga emas. Antaranya seorang kanak-kanak berusia enam tahun dalam keadaan tenat akibat kecederaan otak. 
 
Dilaporkan juga, salah seorang daripada suspek yang menjadi pemandu van berjaya melarikan diri selepas rempuhan.
 
Menurut saksi, kedengaran beberapa das tembakan di sebuah restoran berhampiran lokasi kejadian, namun pihak berkuasa masih tidak memberi penjelasan situasi sebenar berhubung tembakan itu.
Biarpun Kumpulan Militan Daesh mendakwa bertanggungjawab ke atas insiden terbabit, namun pakar memberi amaran bahawa dakwaan tersebut perlu diambil dengan berjaga-jaga.
 
Selain itu, pihak polis turut mengesahkan dua lelaki telah berjaya ditahan iaitu seorang keturunan Maghribi dan seorang lelaki dari wilayah Afrika utara Melilla.
 

sumber : Reuters

 

“Ketika kejadian, van itu memecut laju menuju ke Las Ramblas, sebuah jalan yang sibuk dengan pelancong, kemudian merempuh pejalan kaki dan penunggang basikal.”
 
“Ramai orang menjerit ketakutan dan menyembunyikan diri di pasaraya.” “Ada orang dirempuh sehingga melambung ke atas dan kemudian jatuh ke lantai.”
 
Kawasan rempuhan dipenuhi mangsa yang terbaring dengan berlumuran darah sambil menunggu bantuan dari pegawai perubatan.
 

sumber : CNN

 

Sementara itu, menurut jurucakap polis seramai empat pengganas berjaya ditembak mati manakala seorang lagi pengganas cedera parah ketika pertempuran dengan polis. 
 
Insiden tersebut menarik perhatian seluruh dunia, Perdana Menteri Sepanyol, Mariano Rajoy berkata negara perlu bersatu dan berdiri bersama solidariti untuk Barcelona yang menjadi mangsa terbaharu serangan pengganas di Eropah.- CARIsumber : CNN

Sumber : CNN

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*