ECRL : Jawapan Pada Serangan Propaganda Jahat Pembangkang

Share This:

:SOALAN: Adakah anda tahu bahawa kos ECRL pada RM55 bilion adalah harga yang jauh lebih tinggi. Adakah anda tahu bahawa kita diberikan 7 tahun tempoh penangguhan setelah pembinaan selesai? Adakah anda tahu kadar faedah yang dilaporkan adalah 3%? Adakah anda tahu tempoh pembayaran balik adalah 240 bulan? Adakah anda tahu jumlah bayaran baliknya adalah kira-kira RM99.6 bilion?

JAWAPAN: 3% hanyalah kadar inflasi kita. Sebenarnya, ia adalah kadar sifar peratus. Jadi, kita pada dasarnya dapat menggunakan wang itu secara percuma selama 20 tahun apabila kita perlu membuat pembayaran balik keseluruhannya.

SOALAN: Adakah anda tahu bahawa satu tiket yang tidak disubsidi dari KL ke KB menggunakan ECRL berharga RM3,586 jika kita menggunakan muatan penumpang koridor timur? Adakah anda tahu bahawa ini bersamaan dengan tiket kelas ekonomi kembali ke Siberia, Rusia. Adakah anda tahu ini semua tentang HUTANG dan bukannya mengenai FDI? Adakah anda tahu bahawa ini adalah permulaan kepada program Perangkap Hutang China di Malaysia.

JAWAPAN: Lebih daripada 70% lalu lintas ECRL akan menjadi muatana barangan – bukannya penumpang. Inilah sebabnya mengapa ia dibina untuk menghubungkan pelabuhan di Pantai Timur dengan Pelabuhan Klang.

Juga, pulangan projek pengangkutan utama tidak hanya berdasarkan pendapatan dari projek kereta api. Kerajaan sedang melakukan pembangunan berorientasikan pengangkutan – yang bermaksud nilai tanah seluruh kawasan itu akan meningkat dan membolehkan zon pembuatan dan aktiviti pelancongan muncul di kawasan tersebut. Di samping peningkatan nilai tanah, kerajaan juga akan meraih hasil cukai (ya, termasuk GST) daripada peningkatan jumlah pekerjaan dan aktiviti ekonomi. Projek kereta api akan berlangsung selama 100 tahun dan pulangan kepada kerajaan dan rakyat akan menjadi jangka panjang – lama selepas anda meninggal dunia.

Jika projek kereta api sangat membazirkan, mengapa anda rasa China sedang membinanya dengan begitu banyak sekali di negara mereka sendiri? Fikirkan!

SOALAN: Adakah anda tahu sumbangan keseluruhan ECRL selepas ia siap adalah kira-kira 1% daripada KDNK Malaysia seperti yang diumumkan oleh Najib?

JAWAPAN: Ia adalah 1% setiap tahun. KDNK kita sekarang adalah RM1.22 trilion – maka 1% adalah RM12.2 bilion setiap tahun. Untuk 20 tahun, ini akan berjumlah RM244 bilion manakala untuk 100 tahun, ini akan menjadi RM1.22 trilion. Kedua-dua jumlah ini melebihi RM55 bilion. Sila buat kira-kira anda.

SOALAN: Adakah anda tahu bahawa semua perbelanjaan ini tidak menjadi keutamaan sekarang memandangkan hutang kita yang semakin banyak, baik mengikut bajet atau terlebih bajet melebihi RM1.2 trilion? Kita sudah pun terlepas pembayaran balik hutang atau liabiliti luar jangka!

JAWAPAN: Hutang negara kita – bahkan termasuk hutang luar jangka bukanlah RM1.2 trilion. Ia adalah RM650 bilion ditambah dengan hutang luar jangka sebanyak RM170 bilion. Hutang negara kita hanyalah 52.7% daripada KDNK kita – jauh lebih rendah daripada majoriti negara-negara di dunia.

Hutang luar jangka tidak termasuk dalam pengiraan hutang negara kerana 1) ia adalah luar jangka dan; 2) ia biasanya hanyalah jaminan ke atas bon yang disokong oleh aset.

Dan sejak bila kita terlepas sebarang pembayaran semula hutang negara? Jika ya, agensi penarafan kredit akan menurunkan tahap kita kepada sampah. Sebaliknya semua 3 agensi utama mengatakan kita adalah negara dengan gred pelaburan A.

SOALAN: Sila fikir baik-baik. Saya suka negara ini sama seperti anda. Saya menangis apabila kita ditipu China. Cuma baca apa yang berlaku dengan projek infrastruktur serupa oleh China di Pakistan, Sri Lanka banyak negara Amerika Selatan dan Afrika dan bagaimana ia berakhir. Baca, dan fikirkannya baik-baik. Kita boleh membuat kesilapan kecil tetapi tidak mampu membuat kesilapan yang besar. Itu sahaja. Ini bukan mengenai politik. Ini adalah tentang kedaulatan tanah kita. Malaysia kita.

JAWAPAN: Saya menangis untuk anda kerana anda mempunyai pemahaman yang sangat cetek tentang ekonomi dan begitu mudah dipengaruhi oleh propaganda. Malah rakyat Singapura takut dengan projek ECRL ini kerana ia mempunyai potensi yang besar untuk menjejaskan keuntungan mereka.

Baca: Report: ECRL poses threat to Singapore
https://www.malaysiakini.com/news/366934

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/2028824824002968

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*