Itu Hanya Simulasi, Bukan Persediaan PRU 14 – SPR

Share This:

Sejak semalam, tersebar mesej berantai yang dihantar oleh mereka yang tidak bertanggungjawab yang mendakwa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bakal mengadakan Pilihan Raya Umum ke 14 pada 11 Oktober 2017. Apa yang melucukan adalah, Sidang Dewan Rakyat masih bersidang dan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib langsung tidak mengumumkan sebarang pembubaran Dewan Rakyat dalam masa terdekat.

Mengulas akan hal ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menegaskan bahawa dakwaan kononnya SPR kemungkinan mengadakan PRU 14 pada Oktober ini adalah tidak benar sama sekali serta mengelirukan masyarakat.

Pihak SPR telah mengesan dakwaan tersebut di media sosial yang mula ditularkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab sejak semalam. Apa yang berlaku sebenarnya adalah, video yang tular itu adalah latihan simulasi oleh kakitangan SPR bagi persiapan untuk Pilihan Raya Umum ke 14 dan bukannya tarikh sebenar PRU 14 berkenaan diadakan.

Menurut kenyataan itu lagi, SPR juga akan memantau dan mengkaji segala berita tidak sahih yang dimuat naik di mana-mana laman media sosial untuk memastikan tidak ada mana-mana pihak cuba mencemarkan reputasi SPR.

Tambah kenyataan itu lagi, pihak Pengurusan Tertinggi SPR sedang menimbang untuk membuat aduan polis terhadap mereka yang menyebar fitnah dalam media sosial supaya tindakan undang-undang diambil terhadap mereka yang bertanggungjawab menyebarkan berita yang tidak sahih ini.

Nampaknya, ada pihak yang tidak pernah tahu akan erti tanggungjawab dan amat suka menyebarkan berita yang tidak benar. Harus mereka faham bahawa tarikh Pilihan Raya Umum adalah terletak sepenuhnya di tangan Perdana Menteri dan bukannya SPR.

Diharapkan, orang ramai tidak terpedaya dengan penyebaran video dan tarikh berkenaan kerana apa yang dibimbangi, ianya akan mengelirukan rakyat. Hanya Perdana Menteri sahaja yang tahu bila tarikh PRU 14 akan diadakan dan tarikh berkenaan bukanlah ditetapkan melalui media sosial mahupun cakap-cakap di kedai-kedai kopi.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*