Anak Main ‘Smartphone’, Kesan Buruk Yang Tak Disangka

Share This:

Sebenarnya, bahaya radi4si yang terlihat dari smartphone sudah jadi perbincangan mulai sejak lama. Sebagian pakar menyampaikan tentang kesan telefon yang mempunyai radiasi yang demikian k. u. a. t yang mengakibatkan kanser otak.

Satu penelitian paling baru menyampaikan radiasi telefon yang menyerang anak-anak sebagian ribu kali lipat lebih mempunyai kemungkinan daripada orang dewasa lantaran ketahanan badan pada anak belum sesempurna orang dewasa.

Malah, saat ini jumlah anak kecil yang memakai smartphone boleh dikatakan ramai. Jadi hasil penelitian itu perlu dipandang serius oleh semua orangtua.

Bagaimana teknologi modern ini boleh menghancurkan otak anak anda, di bawah ini pencerahannya:

1. Anak-anak yang memakai banyak waktu di monitor komputer atau smartphone akan mengakibatkan Emotional Quotient (EQ) yang rendah Perubahan EQ pada usia anak sekian paling penting serta semua yang menghalangi perubahan itu harus disingkirkan termasuk juga smartphone.

Di Amerika Syarikat, semuanya orangtua disarankan untuk tidak memberi smartphone kepada anak mereka yang berumur 3 tahun ke bawah sebab radiasi dari telefon dapat mengganggu perubahan EQ mereka.

Jika anak-anak bayi itu tetaplah diberi mainan telefon jadi kemungkinan besar mereka akan alami persoalan dalam berkomunikasi di dunia realiti. Anak-anak akan mempunyai tabiat berkonsentrasi pada monitor, tv atau telefon serta tidak mempunyai keinginan untuk melibatkan diri dengan benda lain di luar diri mereka.#

2. Anak mempunyai masalah komunikasi
Satu penelitian diakukan oleh Common Sense Media serta peroleh jika 38% anak-anak berusia dibawah 2 tahun. Tidak cukup memakai gadget, bahkan juga terlebih dahulu mereka dapat bercakap atau jalan.

Anak-anak ini diketahui mempunyai kesusahan dalam bicara. Oleh American Academy of Pediatrics (AAP), diterangkan jika di umur itu mereka belum tahu apa yang ada dalam telefon walau otak mereka berupaya mengolahnya, diluar itu kekuatan kognitif anak tidak akan berkembang yang untuk mereka susah bercakap.

3. Anak jadi kurang aktif bermain
Waktu anak-anak kecil diberi telefon mereka bakal terlatih untuk hanya memakai mata serta fikiran mereka saja dalam bermain berbagai jenis games di telefon.

Anak-anak ini tak terlatih untuk bermain di dunia realiti. Mereka beranggapan dunia realiti tak menyenangkan waktu mereka on-line di internet memakai telefon. Dokter John Ratey dari Harvard menerangkan satu diantara kebaikan anak bermain di luar iaitu badan mereka jadi sihat dan terasa nyaman dalam bersosial dengan orang sekeliling.

Jadi jangan pernah hairan bila anak-anak yang cenderung kepada games di telefon bakal alami perlambatan pergantian dan mempunyai ketahanan badan yang rendah.

4. Kesihatan berkurang
Lantaran kurang bergerak, otot pada tubuh anak-anak jadi tidak terlatih mengakibatkan banyak masalah kesihatan bermunculan. Satu diantara yang seringkali dihadapi iaitu persoalan mata.

Melalui cara psikis anak-anak juga jadi mudah stres dan mudah takut lantaran semua permainan didalam telefon sekian mengubah keadaan emosi mereka.

5. Anak-anak memikul derita penyakit mental
Satu penelitian pernah diakukan oleh satu kumpulan bernama PEACH yang tekuni 1000 orang anak berumur 10 serta 11 tahun. Hasil penelitian menunjukkan anak-anak yang bermain telefon dua jam lebih sehari-harinya alami masalah psikologis sepeti depresi, kuatir, serta alami pergantian tingkah laku yang negatif.

Sejatinya anak-anak bermain dengan orang-tua serta dapatkan kasih sayang yang cukup untuk memberi sokongan pergantian fisikal dan mental mereka. Bila di umur yang sekian muda itu, anak-anak telah aktif bermain telefon jadi efek yang serius akan jalan baik itu fisik ataupun psikis.

Jadi, bila anda membaca artikel ini, jiran dan rakan-rakan yang mempunyai anak kecil. Beritahu mereka mengenai bahaya smartphone bila dipakai oleh si kecil. Jauhi serta selamatkan anak-anak kita dari smarphone.

-pru14.tv-

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*