“Penjualan” Pulau Pinang Kepada  Exim Bank Jika Pinjaman DiBuat Tidak Mampu Dibayar

Share This:

Seakan histeria semua pemimpin pembangkang apabila melihat berbagai pelabur dari luar Negara yang datang ke dalam Negara ini untuk mengembangkan memantapkan lagi ekonomi dalam Negara.

Berbagai tuduhan dilemparkan dan berbagai tohmahan  sehingga setiap MoU yang ditandatangani  disifatkan sebagai menjual Negara. Jika kita amati secara teliti dan jika kita melayan otak tiga suku pemimpin pembangkang , maka kita dapati bahawa tiada satu pun pelaburan atau MoU dapat ditangani untuk menjana  ekonomi jika semuanya disifatkan menjual Negara.

Dahulu , Negara terpaksa meminjam wang di Bank Dunia  untuk membangunkan  infrastruktur di Malaysia, Kerajaan pada masa itu terpaksa berhutang dengan Negara luar, kita masih ingat lagi bagaimana kiraan kiraan ilmu hisab yang dibuat sehingga melibatkan setiap warganegara   menanggung hutang tersebut.

Tohmahan pembangkang  terhadap setiap tindakan  untuk membangunkan Negara selalunya akan mendapat tentangan yang cukup hebat. Pembangkang selalu mendabik dada bahawa mereka adalah yang terbaik dalam  bab pentadbiran.

Tetapi hakikatnya pembangkang dalam Negara ini tidak seperti pembangkang yang berada diluar Negara. Jika diluar sana, pembangkang akan mengkritik kerajaan jika tidak melakukan kemudahan dan tanggungjawab terhadap rakyat dan  memberikan idea bersama untuk membangunkan Negara.

Bagi pembangkang diluar Negara , membangunkan Negara itu adalah tanggungjawab bersama  tidak kira dari sudut  posisi mana sekali pun didalam politik. Ini lah pembangkang yang sebenarnya. Agak malang di Malaysia apabila kita mempunyai pembangkang  tidak ubah seperti burung kakak tua sahaja.

Sejak dua penggal yang lalu pembangkang telah diuji dengan kemenangan untuk menerajui dua buah negeri yang dikuasi oleh mereka. Prestasi kepimpinan  serta kecekapan pemimpin pembangkang diuji dalam menguruskan kedua buah negeri ini.

Amat malang sekali, apabila  kehancuran dua buah negeri ini amat jelas apabila kegagalan pemimpin pembangkang mentadbir  sehinggakan banyak berlakunya kerosakan alam dan  berlakunya ketidak adilan terhadap rakyat dilakukan.

Dimanakah rumah mampu milik , rumah PPR, prasarana untuk rakyat berbagai golongan untuk berbelanja. Semua ini diabaikan secara terangan. Janji hanya tinggal janji yang diucapkan sebelum memenangi pilihanraya dahulu.

Pembangkang hanya tahu menghabiskan apa yang ada dan meninggalkan kesan jangka panjang yang amat  kritikal untuk dihadapi oleh rakyat dan generasi akan datang. Segala bentuk tanah  dilelong sehinggakan  bakinya yang ada tidak dapat untuk membangunkan  kemudahan untuk rakyat.

Bagaimana nanti jika ketiadaan tanah untuk membina hospital, rumah ibadat,sekolah, dewan,  jalanraya dan pusat rekreasi? Adakah apabila  kerajaan selepas ini terpaksa membeli tanah yang telah dijual oleh pembangkang kepada  warga luar hanya untuk menyediakan kesejahteraan rakyat.

Bukan itu sahaja, baru-baru ini kerajaan Pulau Pinang diterajui DAP meluluskan satu rang undang-undang membenarkan anggota Exco negeri itu diketuai Ketua Menterinya untuk meminjam wang dari Exim Bank milik negara China tanpa memerlukan kelulusan Dewan Undangan Negeri  telah diluluskan.

Tindakan meluluskan untuk melakukan pinjaman tersebut  dilihat mempunyai risiko yang amat tinggi dan bakal mengakibatkan  sebuah negeri  berhadapan dengan  hutang yang tidak akan mampu dibayar dan  juga  terdedah  kepada sebuah negeri yang muflis.

Rakyat agak terkejut dengan tindakan yang diambil oleh barisan Exco kerajaan Guan Eng yang mana telah membuat satu keputusan  untuk meminjam wang dari sebuah bank milik Negara China dimana pada saat ini  Pulau Pinang tidak  mempunyai asset dan sedang mengalami defisit.

Persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang, pada Khamis, telah meluluskan Rang Undang-undang Pinjaman Negeri Pulau Pinang (Bank dan Sumber-sumber Kewangan Lain) 2017 yang membolehkan kerajaan DAP Pulau Pinang membuat pinjaman daripada sebuah bank di China.

Ramai pemerhati politik melihat tindakan Guan Eng meluluskan Rang undang-Undang tersebut adalah bertujuan bukan untuk membangunkan  prasarana negeri untuk rakyat tetapi ianya lebih kepada agenda politik.

Guan Eng melihat jika Pulau Pinang pada PRU14 akan datang akan menemui kegagalan untuk memerintah, kerajaan yang  mengambil alih akan berhadapan dengan kerosakan yang amat besar dan terpaksa ditanggung.

Tindakan sabotaj ini dilihat secara jelas apabila Guan Eng sekarang sedang cuba untuk menghabiskan tanah-tanah kerajaan agar semuanya terjual kepada kroni dan pihak ketiga. Justeru itu pada masa akan datang Pulau Pinag tidak mempunyai apa nilai lagi.

Dengan tanggungan hutang dan ketiadaan tanah untuk membangunkan infrastruktur akhirnya  secara asasnya Pulau Pinang dimiliki oleh orang lain dan bukan lagi  sebagaimana sebelum ini. Setiap pembangunan adalah bersifat komesial dan tiada lagi yang bersifat untuk kebajikan rakyat.

Langkah kontroversi dan berisiko tinggi itu turut mencetuskan persoalan di kalangan tiga wakil rakyat PKR dan dua ahli dewan undangan negeri DAP yang mempertikaikan rang undang-undang itu, di mana salah seorang dari PKR turut memberi amaran, Pulau Pinang terdedah kepada sebuah negeri muflis seperti Greece.

Tindalan  kerajaan Pulau Pinang  melakukan pinjaman yang akan dibuat kerajaan negeri kelak akan menyumbang kepada risiko hutang negeri yang tinggi. Apakah benar bahawa  pinjaman tersebut digunakan untuk  membiayai pelaksanaan beberapa projek pembangunan negeri termasuk Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang 2013-2030 (PTMP) yang melibatkan kos tinggi.

Kerajaan negeri perlu mengambil contoh pengalaman negara luar seperti Greece, Indonesia dan Filipina yang berdepan dengan bebanan hutang sehingga terpaksa menggadai tanah. Tetapi dimanakah tanah yang harus digadaikan lagi di Pulau Pinang setelah hampir kesemuanya telah dijual?

Tahun lalu, Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow berkata perbelanjaan bagi PTMP telah meningkat dari RM27 bilion kepada RM46 bilion dan kerajaan Pulau Pinang perlu membuat pinjaman dalam jumlah bilion Ringgit bagi menampung perbezaan itu, atau pada jumlah RM19 bilion.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*