Kaji Selidik : Penyokong Pembangkang Juga Ada Pilih Najib Sebagai PM

Share This:

Rakyat Malaysia terbukti tetap memilih Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri dalam satu keputusan kaji selidik yang dijalankan oleh badan bukan kerajaan (NGO) Invoke kendalian Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli dari 6 Februari – 23 Mei lepas.

Ini menunjukkan penyokong pembangkang dalam bilangan majoriti dalam kaji selidik ini memilih Najib layak memegang jawatan sebagai Perdana Menteri untuk terus mentadbir negara.

Kaji selidik itu menunjukkan 31 peratus daripada 18,000 koresponden orang memilih Najib, manakala 28.5 peratus memilih Perdana Menteri dari Pakatan Harapan, 34.4 peratus enggan menjawab dan 6.1 peratus memilih Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Kalau dilihat, mereka yang memilih enggan memberikan jawapan itu sebenarnya mereka yang sudah kecewa dengan pembangkang tapi tidak boleh menerima hakikat lagi bahawa Najib adalah pemimpin paling layak untuk terus mentadbir negara.

Difahamkan, koresponden diambil daripada mereka yang membaca portal Malaysiakini yang laporannya kebanyakannya memihak dan pro-pembangkang.

Dari sudut lain, ini sebenarnya membuktikan sebanyak 65 peratus daripada koresponden sudah tidak mempercayai khabar angin dan fitnah yang dilaporkan dalam portal Malaysiakini.

Laporan portal berkenaan sebelum ini hanya memutarbelitkan cerita sebenar dan maklumat untuk memihak kepada pembangkang dan mahu membuatkan rakyat membenci kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak diterima lagi oleh koresponden yang terlibat dalam kaji selidik ini.

Kaji selidik ini juga mendapati program Najib sejak kebelakangan ini khususnya dialog bersama pelbagai peringkat masyarakat untuk program Transformasi Nasional 2050 (TN50) berjaya memperlihatkan Najib sebagai Perdana Menteri yang benar-benar mendengar aspirasi rakyat.

Badan NGO kendalian Rafizi ini sudah menunjukkan ramai penyokong pembangkang sudah mula menyokong kerajaan dan ingin tahu apakah perancangan kerajaan untuk rakyat pada masa depan untuk menjamin kestabilan negara.

Dengan di pihak pembangkang yang masih bercelaru tentang siapa calon Perdana Menteri, rakyat semakin meluat dan mula melihat agenda sebenar parti pembangkang dalam Pakatan Harapan hanya untuk memiliki kuasa sebagai Perdana Menteri bukan khidmat untuk rakyat. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*