Anutan ‘Kemanusiaan’, Pembangkang Guna NGO Pesongkan Akidah Anak Muda Melayu

Share This:

PEMBANGKANG dilihat semakan agresif mengunakan NGO pro Pakatan Harapan untuk melaksanakan agenda mereka bagi merosakan agama Islam yang merupakan agama rasmi Malaysia. Kini mereka bersandarkan pula kepada Komuniti Muslim Universal (KMU) sebagai alat propaganda tersebut.

Satu Program Dialog Antara Agama dan Budaya untuk Belia (IIDY) anjuran Komuniti Muslim Universal (KMU), kononnya berjaya mengangkat slogan “Kemanusiaan, Kehormatan dan Toleransi Anutan Kami” namun pada hakikatnya program ini dilihat bertujuan untuk mengelirukan umat Islam yang tidak mempunyai iman dan akidah yang kuat. Majoriti peserta adalah anak-anak muda Melayu beragama Islam memandangkan mereka adalah sasaran untuk dirosakan.

Menurut sumber, program itu dijalankan selama dua hari di samping kunjungan ke beberapa tempat kononnya untuk berkongsi pengalaman beragama dalam komuniti agama minoriti dalam usaha agresif mereka “brainwash” anak-anak muda Melayu.

Program bertempat di Kuala Lumpur Enterpreneurs Experience (KLEX), Subang Jaya, dan dimulakan dengan seminar yang disampaikan oleh Prof. Dr. Syed Farid al-Attas.

Program hari pertama berakhir dengan sesi pembentangan oleh para peserta dan dibuat penilaian oleh Pn. Victoria mewakili Projek Dialog dan En. Shuhaib ar-Rumy daripada Islamic Renaissance Front (IRF).

Program hari kedua, melibatkan kunjungan ke Bangsar Lutheran Church di mana para peserta dilayan dengan baik oleh tuan rumah, Pastor Sivin Kit. Abdul Adieka Amirul, salah seorang peserta yang nyata kagum dengan layanan tuan rumah, turut berkongsi pengalaman beliau.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada En. Sivin Kit yang mewakili Bangsar Lutheran Church kerana menerima kami sebagai tetamu. Semoga Tuhan Yesus memberkati tuan dan seluruh umat Kristian di seluruh dunia.” “In the name of Father, Son and Holy Spirit”, Abdul Adieka menggunakan frasa ini bagi mengkuduskan izin beliau kepada gereja Pastor Sivin Kit menggunakan gambar-gambar peserta program.

Untuk makluman, facebook Adieka ini dengan terang dan jelas memaparkan sokongan kuat terhadap Pakatan Harapan yang diketuai DAP. Malah beliau mengunakan motto ” The Devil’s Advocatae” ataupun “Peguambela Syaitan”.  Beliau seolah-olah telah bersedia menjadi alat Pakatan Harapan atau pun lebih tepat “syaitan” untuk merosakan Islam.

Gambar Berkumpulan Peserta Program Dialog Antara Agama dan Budaya untuk Belia Kunjungan pada sebelah petang dibuat ke Jemaah Ahmadiyyah Muslim Malaysia yang berpengkalan di Selayang.

Ahmadiyyah yang turut dikenali sebagai kumpulan Qadiany telah difatwakan sebagai BUKAN daripada ajaran Islam menerusi Warta Kerajaan bertarikh 1 Januari 2004 (Wilayah Persekutuan) dan pengikut Qadiany difatwakan sebagai bukan orang Islam.

Kumpulan yang menjadi alat pembangkang ini dilihat mahu merosakan kesucian Islam  dengan tidak gentar melawan fatwa kononnya atas semangat anutan ‘Kemanusiaan’. Malah para peserta program beragama Islam turut bersolat jemaah dengan diimamkan oleh salah seorang Imam Qadiany.

Walaupun telah difatwakan sebagai bukan Islam, peserta program ini menggunakan nilai anutan mereka iaitu ‘Kemanusiaan’ untuk bersolat jemaah bersama Imam Qadiany tersebut. Apa sebenarnya yang cuba kumpulan ini lakukan? Budak darjah satu pun tahu bahawa kumpulan ini merupakan alat atau senjata untuk merosakan akidah serta mencabar pihak berkuasa khasnya Jabatan Agama Islam.

“Saya tidak langsung melihat akan perbezaan antara mereka dengan Ahli Sunnah, malah ketika itu, saya berkesempatan untuk menunaikan solat Zohor saya pada hari itu dengan berimamkan seorang Ahmadiyyah.

Tiada sebarang perbezaan pun antara solat mereka dan solat seorang Sunni. Jika saya mengajukan masalah ini kepada ulama Sunni, tentu mereka akan mengatakan yang solat saya tidak sah pada ketika itu, kerana berimamkan seorang kafir,” dedah Abdul Adieka.

“Namun, itu realitinya. Saya telah ditakdirkan hidup pada zaman di mana manusia mengambil alih kerja Tuhan iaitu menghakimi manusia, sedang yang akan menentukan seseorang itu sama ada ke syurga atau neraka adalah urusan sang Khaliq, bukan urusan para makhlukNya,” katanya lagi.

Beliau juga berikrar, “Saya berjanji, bahawa saya akan berusaha untuk mengubah pandangan masyarakat terhadap golongan Ahmadiyyah.”

Progam anjuran ini berakhir pada 2 April 2017. Komuniti Muslim Universal (KMU) merupakan cabang Malaysia kepada Muslims For Progressive Values di bawah Zuriani Khalid (Ani Zonneveld) di Amerika Syarikat. Kesemua mereka berganding bahu untuk merosakan agama Allah.

Kini semua bukti berada di depan mata. Pihak berkuasa serta Jabatan Agama Islam perlu bertindak tegas terhadap kumpulan ini bagi mengelakan sebarang masalah yang lebih besar. Mereka dilihat cuba mencabar orang Melayu dan agama Islam. Perkara ini terlalu sensitif untuk dibiarkan. Kini pembangkang bermain dengan isu yang berunsur hasutan dan berpotensi besar untuk menjejaskan keharmonian negara.

  • PRU14.tv

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*