Lauk Telur Dan Ikan Goreng Dihina Lauk Gelandangan Bawah Jambatan

Share This:

Orang zaman sekarang baru hendak merasa senang kadang-kadang sudah merasakan diri tu kaya mengalahkan jutawan sampai senang-senang memperlekeh dan menghina orang lain dari segi harta serta darjat.

Di media sosial Facebook, seorang pengguna memuatnaik gambar lauk sahur mereka sekeluarga iaitu nasi berlauk telur goreng dan ikan goreng sebagai menu sederhana ketika bersahur pada awal fajar.

Bagaimanapun, gambar itu dihina oleh seorang pengguna lain yang mengatakan lauk berkenaan hanya layak dimakan oleh golongan gelandangan dan miskin sahaja. Komen itu yang benar-benar menghina dan mengguris hati si pemilik gambar kemudian mendapat kecaman pengguna lain di Facebook.

“Sebab saya tengok semua makan sedap-sedap tapi mak saya masak ni je untuk sahur, Alhamdulillah, masakan mak.

“Kalau arwah abah ada lagi, boleh sahur dengan mak abah, tapi kini sahur dengan mak je… sedihnya,” kata pengguna Facebook berkenaan.

Lantas posting itu mendapat komen berbunyi begini “Ikan goreng dan telur goreng makanan orang gelandangan yang duduk bawah jambatan di KL ni” yang lantas mengundang kritikan.

Netizen lain marah kerana kata-kata dalam komen berkenaan benar-benar kurang ajar dan biadab.

“Jangan menghina,” kata netizen mengutuk komen itu.

“Satu hari dia akan merasa, makan nasi kuah air garam,” kata netizen lain.

Tidakkah individu itu tahu bahawa gabungan lauk berkenaan adalah lauk paling lazat untuk dinikmati bila sahur oleh kebanyakan orang di Malaysia ini. Bayangkan betapa sedapnya telur mata kerbau yang digoreng rangup disertakan sekali dengan kerangupan ikan kembung. Nasi kemudian ditambah dengan kicap manis atau masin benar-benar membuka selera tatkala bersahur.

Pada waktu itu, biasanya dengan mata yang masih mengantuk dan badan yang mahu tidur orang biasa tidak akan larat hendak makan lauk yang berat sebaliknya hanya lauk yang mudah seperti itu sahaja sudah amat memadai. –  pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*