Isu Sivarasa Masuk Masjid, Wakil Penduduk Jumpa JAIS Hari Ini

Share This:

Kecoh rupanya minggu lepas apabila Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa dikatakan berucap di dalam ruang solat dan di depan mimbar di Masjid An Nur Kampung Melayu, Subang minggu lepas.

Hari ini, badan bukan kerajaan (NGO) dan wakil penduduk di Parlimen itu akan mengadakan pertemuan dengan pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) susulan insiden itu yang didakwa mencemarkan kesucian masjid.

Wakil Penduduk, Mohd Yusri Ismail dalam laporan portal BNBBC berkata pertemuan itu akan berlangsung dengan Pengarah JAIS, Datuk Haris Kassim untuk meminta penjelasan.

“Selain itu kita ingin tahu apakah tindakan yang akan diambil ke atas nazir dan jawatankuasa masjid dalam isu ini.

“Dan kita mahu JAIS perjelaskan garis panduan (SOP) berkenaan orang bukan Islam atau Islam memasuki ruang solat untuk berpolitik,” tegas Yusri, semalam.

Pada Rabu lepas, Sivarasa dikatakan wakil Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali hadir pada majlis sumbangan sempena bulan Ramadan di Masjid An Nur Kampung Melayu Subang, Shah Alam.

Sivarasa dipercayai berucap di hadapan mimbar masjid berkenaan berdasarkan kepada gambar yang viral di media sosial sejak minggu lalu.

Turut kelihatan adalah beberapa pemimpin Pakatan Harapan yang bukan beragama Islam yang duduk di saf bersama jemaah lain.

Pada masa yang sama Yusri turut mempertikaikan tindakan pengurusan masjid memberikan peluang kepada Sivarasa berucap.

“Majlis sumbangan itu boleh sahaja dilakukan di perkarangan masjid. Lagipun, mustahil tiada orang Melayu yang boleh menjadi wakil Menteri Besar ketika itu,” dakwanya lagi.

Terdahulu tiga laporan polis dibuat oleh Pertubuhan Aduan Masyarakat dan Pengguna Selangor (PAMPS), Kesatuan Melayu Nasional dan wakil penduduk di Balai Polis Sungai Buloh pada Sabtu lalu

Mereka mendakwa Naib Presiden PKR itu mengingkari arahan Sultan Selangor yang melarang kesucian masjid di negeri ini terpelihara daripada unsur-unsur politik dan menuntut permohonan maaf.

Sementara itu memetik The Malaysian Insight, Sivarasa dilaporkan berkata beliau terkejut dengan kekecohan berkenaan yang didakwa kali pertama ditimbulkan.

Naib Presiden PKR itu menjelaskan bahawa beliau sudah berpuluh kali memasuki masjid sejak menjadi wakil rakyat di kawasan itu selepas memenangi kerusi Parlimen Subang pada PRU-12. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*