Hati Khairuddin Masih Milik Bunga

Share This:

Kadang kala, jika kita menyayangi sesuatu, kita harus melepaskan apa yang kita sayangi itu untuk kehidupan yang lebih baik. Mungkin inilah yang boleh diibaratkan dengan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan yang kini sedang hangat berperang dengan bekas Ketua Armada PPBM, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Semuanya bermula apabila Syed Saddiq mengeluarkan kenyataan untuk mendesak Naib Presiden PPBM, Hamidah Osman untuk keluar daripada parti itu jika terus menimbulkan pelbagai persepsi negatif terhadap PPBM. Ketika ramai yang menyangka akan ada reaksi keras daripada mana-mana pemimpin PPBM itu sendiri, secara tiba-tiba, orang yang bukan ahli parti pula tampil mempertahankan PPBM.

Khairuddin dalam satu reaksi balasnya menyifatkan Syed Saddiq seperti budak hingusan yang tidak tahu apa-apa tentang politik. Dia juga menyelar cara Syed Saddiq yang disifatkannya sebagai tidak tahu menghormati orang. Apa yang menarik untuk di persoalkan adalah, bukankah Khairuddin bukan ahli PPBM sebaliknya menjadi Timbalan Presiden Parti Bebas Rasuah yang ditubuhkan bersama-sama Datuk Ezam Mohd Nor?

Apa tujuan Khairuddin masuk campur dalam urusan parti politik yang tidak ada kena mengena dengannya? Melihat kepada reaksi Khairuddin ini, mungkin kita dapat rumuskan bahawa, hatinya masih milik PPBM namun terpaksa meninggalkan parti ini kerana tidak menghormati Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yasin.

Umum mengetahui bahawa Khairuddin merupakan orang suruhan paling setia Tun Dr Mahathir di awal-awal penentangan Mahathir terhadap kerajaan. Khairuddi akan disuruh kemana sahaja untuk memburukkan imej kerajaan termasuklah mengadakan pertemuan dengan editor Sarawak Report, Clare Recastle Brown.

Sebelum itu, pernah dilaporkan bahawa Khairuddin berhadapan dengan tindakan muflis setelah gagal melangsaikan hutangnya dengan pihak bank berhubung pemilikan sebuah rumah banglo miliknya. Apa yang ajaibnya, sebaik menyertai kem Mahathir, segala hutang piutang berkenaan langsai dan perkara berkenaan langsung tidak disebut dalam mana-mana laporan media sehingga hari ini.

Di saat PPBM ditubuhkan, ramai yang menjangkakan bahawa Khairuddin akan memperolehi kuasa disebabkan hubungan eratnya dengan Mahathir. Namun, apa yang dilakukan Muhyiddin sewaktu mengenepikannya inilah yang menyebabkan dia enggan menyertai PPBM dan kekal menyokong Mahathir tanpa penglibatan terus ke dalam parti berkenaan.

Hari ini, dia tampil seperti seorang pahlawan membela nasib ahli parti lain sedangkan parti barunya sendiri kini berhadapan dengan masalah dengan R.O.S. Hairan bukan, seorang yang bukan ahli PPBM sibuk menjadi pahlawan terhebat membela PPBM hanya disebabkan serangan budak hingusan.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*