BN Kerja Janji Ditepati, DAP Kerja Hanya Janji Dicapati

Share This:

Sebuah parti politik mesti merancang untuk berkhidmat menyelesaikan masalah dan pada masa sama merancang masa depan supaya ia menjadi lebih baik untuk rakyat seluruh negara. Pada setiap waktu Pilihan Raya Umum (PRU), janji atau manifesto dirangka supaya rakyat dapat mengetahui perancangan sesebuah parti untuk mereka.

Barisan Nasional (BN) sejak berakhirnya PRU ke-13 lalu telah pun hampir memenuhi janji yang dibuat ketika kempen dalam manifesto mereka. Sehingga kini, sudah 83 peratus daripadanya sudah ditepati untuk rakyat Malaysia mendapatkan kehidupan yang lebih baik.

Ia amat sesuai dengan slogan pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ‘Janji Ditepati’ selain ‘Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan’ yang dilaksanakan oleh kerajaan selama ini.

Janji seperti menyediakan perkhidmatan Mass Rapid Transit (MRT) di ibu negara sudah pun dipenuhi dengan fasa pertama sudah pun siap. Lebuh raya untuk rakyat di Sabah dan Sarawak iaitu Lebuh Raya Pan Borneo yang bernilai RM27 bilion dengan jarak 1,633km di kedua-dua negeri itu, bukti BN serius dengan janji yang diberikan kepada rakyat.

Najib sendiri berkata BN tidak akan menjanjikan sesuatu yang mustahil untuk dilaksanakan kerana ia melibatkan harapan rakyat yan mengundi BN.

Pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), projek perumahan rakyat PR1MA, mengurangkan kadar kemiskinan dan banyak lagi langkah kerajaan adalah kerana memenuhi serta menunaikan janji yang dirangka dalam manifesto BN.

Di Pulau Pinang lain pula kisahnya, Kerajaan DAP dipimpin Ketua Menteri Lim Guan Eng, ada buat kira-kira 50 janji dalam manifesto PRU13 di sana, tapi satu pun tidak ada yang ditepati malahan ia boleh dianggap sudah dicapati oleh Guan Eng.

Kalau memetik sumber di Pulau Pinang, DAP membuat janji yang umpama gula-gula untuk rakyat Pulau Pinang tapi sudahnya, Caj air naik empat kali, 25 buah kampung Melayu lenyp, nelayan hilang punca pendapatan, tanah untuk buat rumah rakyat dijual kepada kroni.

Guan Eng membentangkan manifesto untuk PRU13 pada 15 April 2013 tetapi hanya mengambil masa empat tahun untuk tidak melaksanakannya dan menindas rakyat negeri Pulau Mutiara itu.

Janji Kerajaan Negeri untuk meningkatkan kerja tadbir urus cekap, akauntabiliti dan telus (CAT) di semua peringkat kerajaan sahaja sudah gagal, apabila Guan Eng sendir ditangkap dan didakwa atas tuduhan rasuah oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Projek terowong dasar laut dan tiga lebuh raya yang dijanjikan juga gagal, sampai hari ini peringkat penyelidikan kesan projek berkenaan masih tidak berjaya diselesaikan oleh Kerajaan Negeri.

Mana Tabung Perumahan Mampu Milik dengan dana RM500 juta dan mana projek pembinaan 22,000 unit rumah mampu milik di George Town, Teluk Kumbar, Butterworth, Bukit Mertajam, Batu Kawan dan Juru? Semua sudah dicapati oleh Guan Eng.

Janji DAP untuk membina sebuah hospital Islam berkonsepkan wakaf di bawah Yayasan Islam Pulau Pinang juga tidak kedengaran apa kesudahannya sampai ke hari ini.

Orang Pulau Pinang tak perlu lagi susah payah undi DAP pada PRU14 akan datang dan elok undi BN untuk janji yang tidak mustahil, mampu dipenuhi dan khusus untuk rakyat. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*