Bila Tanah Kerajaan Di Pulau Pinang Sudah Habis terjual, Tanah Perkuburan Pun Terpaksa Di Beli

Share This:

Satu persatu pendedahan dilakukan terhadap kerajaan yang dikatakan telus, bersih dan akauntabiliti sebelum mendapat kuasa di Pulau Pinang satu ketika dahulu.  Sistem pentadbiran yang telus  bersih diwar-warkan ditelinga rakyat sehingga rakyat melihat kerajaan yang sedia ada amat korup.

Kini telus, bersih dan akauntabiliti itu hanya momokan politik DAP untuk mendapatkan sokongan dan kuasa untuk menjarah dan menjajah Pulau Pinang dan mengenepikan hak hak kaum bumiputera  serta kaum lain.

Hari ini kita acapkali diperdengarkan kegiatan kerakusan DAP menjarah muka bumi dan menindas rakyat tanpa ada belas kasihan langsung. Rumah dan warung sebagai tempat berlindung dan punca rezeki rakyat marhaen diranapkan ke bumi.

Bukan itu sahaja, tarahan muka bumi yang ganas tanpa belas kasihan telah mengwujudkan fenomena alam sekitar yang amat buruk sekali. Rakyat tertekan dengan keadaan sedemikian. Mana tidaknya setiap  aktiviti yang dilakukan sentiasa diambang ketakutan  dengan tindakan regim ganas zalim DAP.

Untuk ketika ini rakyat pula sebenarnya sedang gundah gulana kerana masa hadapan apabila setiap inci tanah kepunyaan rakyat negeri telah hampir habis di lelongkan kepada kroni yang berada di Singapura dan kroni DAP.

Pulau Pinang kini hanya tinggal nama sahaja, tanah yang dipijak bukan lagi milik kerajaan, tanah yang dipijak kini sudah menjadi milik warga asing. Apakah pembangunan untuk rakyat dimasa akan datang dapat dibangunkan lagi?

Kerajaan negeri  dalam kerakusanya menjual tanah-tanah kerajaan di Pulau Pinang sehingga kini tidak lagi mendedahkan berapakah jumlah tanah yang masih tinggal di negeri itu kerana ini adalah masa hadapan anak bangsa Pulau Pinang.

Difahamkan hasil penjualan tanah  kerajaan di Pulau Pinang kini mencecah hampi RM12.5 billion. Menurut sumber terakhir baki tanah yang tinggal di Pulau Pinang hanya sekitar 6% sahaja lagi. Apakah jumlah itu kekal sehingga sekarang ?

Sejak pesta melelong tanah kerajaan dilakukan oleh DAP  perkara yang lebih menghairankan, kemanakah wang tersebut disalurkan, jika ianya dikatakan untuk menyediakan prasarana rakyat , namun sehingga kini tiada satu pun perumahan mampu milik untuk rakyat didirikan.

Sebagai contoh yang paling mudah kita ambil ialah mengenai projek tebatan banjir. Jika kerajaan mempunyai lebihan bajet negeri melalui pendapatan jualan tanah kerajaan kenapa masih mengharapkan kepada kerajaan persekutuan sedangkan bajet kerajaan persekutuan harus dikongsi dengan banyak negeri. Jadi, ke manakah perginya duit hasil penjualan tanah tersebut.

Begitu juga dengan projek terowong dasar laut yang kini telah terbengkalai dan telah menggunakan dana awam yang begitu banyak sekali. Tetapi tidak mendatangkan hasil untuk dimanafaatkan untuk rakyat.

Persoalan yang paling besar sekali ialah apabila tanah  negeri sudah  tiada lagi, apakah akan terjadi kepada rakyat dimasa akan datang. Guan Eng harus menjawab  hal ini . Apakah akan terjadi kepada Pulau Pinang dan adakah ini satu penjajahan alaf baru yang mana tanah yang dipijak bukan lagi milik  negeri.

Apakah dimasa akan datang ada tanah tanah untuk digunakan untuk kesejahteraan rakyat yang memerlukan, sehingga tanah perkuburan pun  bila berlaku kematian terpaksa dibeli  kepada syarikat taikun cina.

Jawapan paling mudah ialah, rakyat Pulau Pinang dimasa akan datang, jika kesemua tanah negeri habis terjual, maka rakyat Pulau Pinang akan merempat dan tidak mampu untuk meminta untuk dibina waima sekolah sekali pun atau pun tempat pengkebumian.

Justeru itu, Guan Eng perlu menjawab ke mana wang hasil jual tanah dibelanjakan dan apakah kebaikan untuk rakyat atau penjualan tanah ini hanyalah satu bentuk penjajahan alaf baru untuk menguasai sebuah negeri.

Mengikut rekod, semuanya bermula pada tahun 2011 dimana kerajaan negeri menjual sebidang tanah berkeluasan 102 ekar hak milik kerajaan negeri kepada Ivory Properties dengan nilai RM 1.07 bilion. Ini dikuti oleh pejualan 110 ekar lagi kepada Consortium Zenith dengan nilai RM 6.3 bilion pada tahun 2013. Pada tahun yang sama juga, kerajaan Dap Pulau Pinang telah menjual sebidang tanah seluas 40 ekar bernilai RM 600 juta kepada P. E Land.

Pada 2014, menyaksikan “pesta jualan hartanah” dilakukan oleh kerajaan Dap Pulau Pinang dengan empat transaksi jual beli dilakukan. Sebidang tanah seluas 245 ekar dengan anggaran nilai RM 2.4 bilion telah dijual kepada Aspen Vission. Ini diikuti dengan penjualan 30 ekar tanah yang dianggarkan bernilai RM 57 juta kepada Paramount Group.

Seterusnya, sebidang tanah lagi berkeluasan 470 ekar yang dianggarkan bernilai RM 1.02 bilion dijual kepada Eco World dan diakhiri dengan penjualan 103 ekar yang dianggarkan bernilai RM 1.09 bilion kepada Temasekk Singapura

  • PRU14.tv

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*