To’ki Kesal Dituduh Menagih, Jadi Peminta Sedekah

Share This:

Sekian lama menyepikan diri dalam bidang seni tanah air, tiba-tiba kelibat penyanyi popular era 1990-an To’ki menjadi tular di media sosial dengan penampilan berbeza.

 
Menerusi gambar berkenaan pelbagai andaian dibuat, tetapi yang mungkin umum tidak ketahui ialah sebenarnya To’ki dihimpit kesulitan hidup apabila tidak mempunyai pendapatan tetap.
 
Memetik laporan Mstar, To’ki atau nama sebenarnya Mohd Zaki Mansur, 50, menafikan hidupnya kini mengemis seperti yang ditularkan baru-baru ini.
 
“Saya mula hidup susah kira-kira empat tahun lalu apabila studio saya di Batu Caves, Selangor telah dipecah masuk ketika sedang mengadakan persembahan di Kelantan.
 
“Sejak itu saya susah hendak berkarya kerana segala peralatan untuk mencipta lagu semuanya hilang.”
 
“Sepanjang masa itu juga saya hanya berharap bantuan daripada rakan-rakan yang memberikan saya kerja, cuma ia bukan berpendapatan tetap,” katanya.
 
Terdahulu, To’ki ditemui bersama Presiden Yayasan Artis 1Malaysia, Datuk Dj Dave semasa sidang akhbar penjelasan sebenar situasi kehidupan penyanyi dan komposer lagu itu.
 
 

Tambah To’ki, apa yang dia mahukan bukan duit, sebaliknya pekerjaan untuk dia mendapat sumber kewangan baginya dan keluarga.
 
Bercerita mengenai gambarnya yang tular dan dakwaan yang mengatakan dia masih mengambil dadah, jelas To’ki, itu tidak benar sama sekali.
 
Dalam pada itu, DJ Dave pula berkata, YA1M akan membantu To’Ki untuk mendapatkan kerja bagi penyanyi tersebut.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*