Siapa Cakap Kerajaan Tidak Sayangkan Proton?

Share This:

Di kalangan pentaksub Tun Dr Mahathir dan penyokong pembangkang, tindakan kerajaan yang menjadi orang tengah dalam urusan pembelian saham Proton sebanyak 49.9 peratus oleh Zhijiang Geely Automotif merupakan satu tindakan yang melambangkan kerajaan tidak lagi memerlukan Proton dalam arus perindustrian negara.

Ada diantara mereka yang bertindak lebih teruk apabila mendakwa, kerajaan mahu melenyapkan terus apa sahaja perkara yang pernah diusahakan Mahathir tanpa memperdulikan nilai nasionalisme sesuatu perkara. Dakwa mereka, Proton hanyalah salah satu syarikat yang dijadikan bahan oleh kerajaan dalam mengeratkan hubungan dua hala Kuala Lumpur – Beijing.

Sebenarnya, dakwaan-dakwaan sebegini cukup cetek dan dangkal serta langsung hanya memandang sebelah pihak sahaja. Mereka sebenarnya tidak tahu bahawa kerajaan saban tahun cuba untuk menyelamatkan Proton dari terus mengalami masalah kewangan. Hakikat sebenarnya, Proton hari ini merupakan sebuah syarikat swasta yang langsung tidak ada kena mengena dengan kerajaan.

Banyak cara sebenarnya diusahakan kerajaan untuk menyelamatkan Proton. Lihat sahaja bagaimana kerajaan mewajibkan semua agensi kerajaan menggunakan kereta Proton sebagai kereta rasmi jabatan. Bagi pihak kerajaan pula, secara eksklusifnya, Proton Perdana hasil kerjasama Proton dan Honda dijadikan kereta rasmi pegawai-pegawai kerajaan.

Malah, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansur sendiri menggunakan Proton Perdana versi eksekutif sebagai kenderaan rasmi negara. Bagi pasukan keselamatan seperti pasukan polis, semua kenderaan peronda juga menggunakan Proton.

Tidak terhenti setakat itu, kerajaan juga membantu Proton menerusi pinjaman secara bon setiap kali Proton meminta bantuan. Jumlahnya bukan sedikit, sudah mencecah angka RM 15 bilion sejak 2008. Malah, Proton juga di bantu menerusi meneroka pasaran-pasaran baru sekitar Asia Tenggara dengan Singapura, Brunei, Indonesia dan Thailand menjadi antara negara yang menjadi sasaran.

Melihat kepada cara kerajaan mahu membantu Proton untuk lebih berdaya saing dan mampu kekal dalam industri permotoran, logikkah mahu mengandaikan bahawa kerajaan memang berhajat mahu menghapuskan terus Proton? Sepatutnya, dalam hal ini, kerajan tidak perlu masuk campur lagi dalam urusan Proton kerana syarikat ini sendiri berstatus syarikat swasta.

Namun, atas rasa tanggungjawab kepada syarikat yang diasaskan untuk dinikmati oleh rakyat Malaysia, kerajaan terus berusaha mahu mengekalkan penguasaan Proton disamping membantu syarikat ini pulih semula. Adakah ini bukti bahawa kerajaan tidak sayangkan Proton lagi?

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*