Proton Sudah Lama Mahu Didagangkan Mahathir

Share This:

Pelbagai cerita di bongkarkan mengenai corak dan cara pengurusan Proton Holding Berhad sepanjang Tun Dr Mahathir menjadi pengerusinya. Pembongkaran ini sebenarnya bukan satu perkara yang mengejutkan jika di lihat keadaan Proton yang langsung tidak pernah mencatatkan keuntungan sejak di tubuhkan sekitar Julai 1985. Apa yang didedahkan adalah kerugian dan meminta bantuan kerajaan untuk menyelamatkan Proton.

Seharusnya, kita sebagai rakyat Malaysia wajar berbangga kerana Malaysia mampu mengeluarkan keretanya sendiri hasil daripada sentuhan anak tempatan. Di Malaysia hari ini, Proton dan Perodua merupakan kereta nasional namun nilai sentimental yang ada di Proton pasti akan menarik perhatian sekiranya sesuatu yang buruk berlaku.

Kita akan kerap membaca ruang berita yang mana Proton akan mula menagih bantuan kerajaan saban tahun untuk melangsaikan hutang-hutangnya. Permintaan yang dibuat bukan sedikit, mencecah angka RM 1.5 bilion untuk pertolongan segera. Bayangkan, jumlah ini sekiranya disalurkan kepada rakyat, apa yang akan raktya perolehi selain daripada menyelamatkan sebuah syarikat yang tidak diuruskan dengan teratur.

Sebenarnya, Mahathir sudah beberapa kali cuba menggadaikan masa depan Proton kepada pihak asing. Lihat sahaja bagaimana dia cuba menjalinkan kerjasama dengan Renault sekitar tahun 1999. Setahun kemudian, Proton Waja 1.8 di perkenalkan di mana model inilah yang merosakkan imej Proton Waja. Ada sahaja kerosakan yang dilaporkan dan lebih teruk lagi, jumlah jualannya langsung tidak memberansangkan.

Kemudian, Proton mencuba pula menjalinkan hubungan perniagaan dengan Citroen. Menerusi kerjasama ini, Proton telah bersetuju untuk memasarkan sebuah kereta yang di berinama Proton Tiara. Apa yang melucukan, jumlah jualan kereta ini terlalu teruk sehinggakan Proton terpaksa melelong seunit kereta ini pada harga RM 8,000 sebuah walhal harga sebenarnya adalah sekitar RM 40,000 sebuah.

Melihat kepada dua kegagalan ini, Proton kembali semula menjalinkan kerjasama dengan Mitsubishi Motors. Pada peringkat awal, semuanya nampak berjalan lancar sehinggalah Mitsubishi dilaporkan enggan lagi membekalkan enjin buat Proton Wira 1.5 SE yang pada ketika itu mencatatkan penjualan yang cukup memberansangkan.

Kegagalan memperolehi enjin Mitsubishi ini telah meletakkan Proton dalam keadaan tertekan sebelum sekali lagi menjalinkan kerjasama dengan Renault dalam pernghasilan Proton Savvy 1.2 cc. Seperti model Waja 1.8, Proton Savvy juga mencatatkan kerugian dari segi pasaran apabila gagal menembusi pasaran kereta kompak yang dikuasai oleh Perodua Myvi sehingga hari ini.

Sekitar tahun 2008 hingga 2011, hangat diperkatakan akan kemungkinan Proton akan bergabung dengan Perodua dan seterusnya membentuk gergasi automotif di rantau Asia Tenggara. Namun begitu, menurut beberapa sumber dalaman, hasrat Proton dan Mahathir yang mahu menguasai saham Perodua dan seterusnya menjadikan Proton sebagai “abang besar” dalam industri automotif, amat tidak disenangi oleh Perodua.

Akibatnya, hasrat untuk menyaksikan penggabungan Proton dan Perodua, tidak terlaksana sehinggakan Perodua dalam satu kenyataan, telah menutup sebarang pintu rundingan untuk penggabungan. Melihat akan kegagalan menguasai Perodua, Mahathir dan pasukan pengurusan Protonnya cuba pula bekerjasama dengan Honda dan terhasillah model Proton Perdana yang digunakan oleh kerajaan hari ini.

Sebenarnya, cukup banyak usaha Proton menjalinkan kerjasama dengan banyak pemain automotif dunia seperti PSA Peugeot-Citroen, Suzuki, Honda dan lain-lain lagi sebelum Zhijiang Geely bersetuju untuk membantu Proton melonjakkan semula jualannya dan seterusnya membuka ruang kepada pengeksportan kereta Proton ke pasaran yang lebih luas.

Andai Mahathir benar-benar berhasrat untuk mengembangkan perniagaan Proton, kenapa dia gagal untuk menjalinkan kerjasama tahap tertinggi dengan Mitsubishi Motors yang menjadi tulang belakang penubuhan Proton satu ketika dahulu? Lihat sahaja Perodua yang masih kekal menjalinkan kerjasama dengan Daihatsu dengan kerjasama Toyota dalam penghasilan model-model mereka.

Mungkin satu perkara yang cukup mudah buat Mahathir meletakkan segala kesalahan kepada kerajaan sedangkan sejak Julai 1985 sehinggalah tahun lalu, Mahathir sendiri yang menguasai dan membuat keputusan terhadap perjalanan Proton itu sendiri. Malah, selama 18 tahun, semasa Mahathir menjadi Perdana Menteri, bukankah dia mempunyai jalan untuk melonjakkan imej Proton? Kenapa dia tidak lakukannya?

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*