Parti PPBM Ibarat Kapal Pecah, Hanya Menunggu Masa Untuk Karam Tenggelam

Share This:

Parti ciptaan Mahathir Mohamad, PPBM semakin teruk ibarat sebuah kapal yang pecah kini hanya menanti detik-detik ia tenggelam dan karam selama-lamanya.

Masa depan parti itu sudah semakin gelap dan pudar ekoran masalah demi masalah yang berlaku yang gagal pula diselesaikan oleh pimpinan PPBM khususnya Presiden, Muhyiddin Yassin. Beliau gagal berfungsi dan bergerak sebagai seorang Presiden untuk menyelesaikan masalah dalaman yang berlaku.

Semalam di portal Malaysiakini, bekas Menteri dan juga kini proksi yang tugasnya menyelamatkan Mahathir, Zainuddin Maidin berkata UMNO sudah tidak ada masa depan lagi dan kenyataan itu ternyata silap serta tidak betul.

PPBM sebenarnya yang sudah tidak ada masa depan kerana binaan parti itu yang dikatakan kukuh oleh Mahathir sedikit demi sedikit runtuh angkara masalah dalaman kerana pemimin mereka tidak menghiraukan langsung masalah di peringkat akar umbi.

Hari Sabtu lepas, 1,000 orang ahli PPBM di dua Bahagian di Ipoh Timur dan Teluk Intan umum keluar parti. Ipoh Timur diketuai Ketua Bahagian PPBM Ipoh Timur, Azrul Suhadi Mokhtar dan Ketua Bahagian PPBM Teluk Intan Jemaat Yaacob serta enam orang pemimpin Bahagian PPBM yang lain.

Seorang wakil iaitu Penyelaras PPBM Pasir Salak, Mohamad Hasan berkata tindakan keluar dari PPBM dibuat dengan hati yang rela tanpa ada dorongan, paksaan mana-mana pihak tidak berkepentingan.

Amalan kronisme juga kelihatan semakin ketara dalam parti itu apabila Mahathir begitu mengagungkan anaknya Mukhriz untuk menjadi bakal pemimpin parti dan juga mungkin bakal Perdana Menteri.

Ramai sudah pengasas PPBM sebelum ini sudah angkat kaki kecewa. Ketika ini, Ketua Armada PPBM, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sedang bertelagah dengan Koordinator Deklarasi Rakyat, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan sampai ke tahap hendak berdebat dan mencela sesama sendiri.

Khairuddin menggelarkan Syed Saddiq sebagai budak hingusan kerana dikatakan kurang ajar selepas mendesak Naib Presiden PPBM, Datuk Hamidah Othman meletakkan jawatan.

Lubang dalam kapal yang pecah ini semakin membesar tapi pemimpin buat endah tak endah sahaja malahan terus bertelagah sesama sendiri menyebabkan keadaan parti PPBM sudah tidak boleh diselamatkan lagi.

Mahathir dan Muhyiddin pula enggan menjawab persoalan atau dakwaan pihak lain berkenaan konflik yang berlaku tapi masalah yang ada sudah melarat sampai tidak boleh dibendung dan jadi pengetahuan semua orang menyebabkan imej PPBM semakin teruk. Angan-angan PPBM begitu tinggi mahu menang pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 tapi masalah awal sehingga hari ini pun gagal hendak selesaikan.

Parti lain dalam Pakatan Harapan (PH) DAP, PAN dan PKR pakat gelak ramai-ramai melihat kegagalan parti PPBM Mahathir ini. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*