PAN Seleweng Perjuangan Yusof Rawa Bukan Teruskan Legasi

Share This:

Naib Presiden PAN, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa nampaknya cuba mengaburi mata orang ramai khususnya pengundi apabila menyatakan kononnya parti beliau menyambung legasi bekas Presiden PAS yang juga bapanya iaitu Allahyarham Yusof Rawa dalam soal kerjasama politik atau tahaluf siyasi.

Beliau dalam artikel The Star bertarikh 26 Mei lalu dengan tajuk “Yusof Rawa Tried Middle Path” menyatakan bahawa kini PAN yang dipimpin Mohamad Sabu mengamalkan apa yang dilakukan oleh Allahyarham pada masa itu.

PAS dibawah pimpinan Yusof telah bertanding dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 1986 dengan satu kerjasama pembangkang dikenali dengan nama Harakah Keadilan Rakyat atau HAK pada masa itu.

Arwah Yusof pada masa itu membuat kenyataan media pada tarikh 30 Jun 1986 untuk mengumumkan kesediaan PAS mengadakan kerjasama dalam kalangan parti pembangkang.

Tegas Allahyarham, persefahaman ini hendaklah dilandaskan kepada prinsip-prinsip “menghormati pegangan teguh PAS terhadap gagasan perjuangan menegakkan negara Islam” serta “mengakui kepimpinan Islam sebagai teras kestabilan politik di negara ini dan demi untuk merealisasikan kewujudan persefahaman jangka panjang di kalangan parti-parti tersebut PAS adalah diterima menerajui kepimpinan itu”.

Setelah berunding, akhirnya tiga buah parti, iaitu PSRM, NASMA dan SDP, telah bersetuju untuk mewujudkan persefahaman dengan PAS di dalam HAK, tetapi DAP enggan menyertai persefahaman ini kerana tidak bersetuju dengan ketegasan Almarhum Haji Yusof mempertahankan perjuangan Islam PAS.

Ada tiga persetujuan yang diperolehi antara tiga parti itu melalui Allahyarham Yusof (PAS), Kampo Radjo (PSRM), Raja Nasron Raja Ishak (NASMA) dan Ahmad Nor (SDP) pada 14 Julai 1986 iaitu semua parti yang menandatangani perisytiharan ini adalah mengakui hak PAS memperjuangkan negara Islam dan Islam dan nilai-nilai sejagat hendaklah diterima sebagai teras kepimpinan.

Kemudian, sekiranya menang PRU 1986, HAK akan membentuk kerajaan yang akan menegakkan Islam sebagai Al-Din iaitu sebagai agama teras pentadbiran HAK.

Dalam hal ini, kata Dr Mujahid, PAN meneruskan legasi Allahyarham. Padaha PAN berkerjasama dengan DAP, PKR dan PPBM bukan untuk menegakkan Islam pun padahal untuk menjatuhkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Barisan Nasional (BN) sahaja.

Kandungan Perjanjian Kerjasama Pakatan Harapan dan PPBM pada 13 Disember 2016 umpamanya membutirkan bahawa kesemua parti yang menjalinkan tahaluf siyasi ini sekadar bersetuju dan komited untuk memperjuangkan agenda reformasi dalam pembangunan negara demi rakyat dengan berpaksikan nilai-nilai yang dikongsi bersama, termasuk kebenaran, keadilan, kebebasan, integriti, kebajikan dan tatakelola yang baik.

Ia jelas menunjukkan perancangan PAN dan apa yang dilaksanakan oleh Allahyarham adalah tepesong dan tidak sama langsung seperti yang Dr Mujahid katakan.

Adakah bekerjasama dengan DAP akan memastikan agama Islam akan ditegakkan jika Pakatan Harapan (PH) menang pada PRU ke-14 nanti, sudah tentu tidak sama sekali.

Sebenarnya Dr Mujahid dan PAN adalah mereka yang menyeleweng perjuangan yang dilaksanakan oleh Yusof bukan meneruskan legasinya. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*