Empat Wakil The Star Hadir Ke KDN Putrajaya Beri Penjelasan

Share This:

Empat orang wakil akhbar Inggeris The Star hadir hari ini ke pejabat Kementerian Dalam Negeri (KDN) di Putrajaya untuk memberikan penjelasan berhubung laporan muka depan 27 Mei lalu, hari pertama umat Islam berpuasa.

Mereka ialah Pengarang Pakar The Star M Shanmugam, serta tiga Pengarang Eksekutif Brian Martin, Dorairaj Nadason dan Rozaid Abdul Rahman.

Kesemua mereka tiba di KDN pada pukul 10.50 pagi dan keluar dari bangunan berkenaan sejam kemudian.

Bagaimanapun, pihak media yang menunggu untuk mendapatkan kenyataan mereka hampa apabila dimaklumkan keempat-empat wakil The Star itu telah keluar melalui pintu lain.

Ketua Setiausaha KDN Datuk Seri Alwi Ibrahim semalam dilaporkan berkata KDN akan memanggil Ketua Pengarang akhbar berkenaan untuk mendengar penjelasan mereka berhubung penyiaran gambar dan tajuk pada muka depannya.

Beliau berkata KDN kecewa dengan akhbar terbabit yang memaparkan gambar umat Islam menunaikan solat Terawih pada malam pertama Ramadan, namun tajuk muka depannya yang tertulis ”Malaysian Terrorist Leader” dikatakan tidak sensitif dengan umat Islam di negara ini.

Alwi berkata tindakan itu sangat mengecewakan memandangkan KDN telah memanggil pengurusan akhbar terbabit pada 23 Mei lepas untuk memberikan garis panduan mengenai penerbitan yang sepatutnya dikeluarkan.

Dalam pada itu, The Star juga telah membuat permohonan maaf atas perkara tersebut, semalam.

Menurut akhbar tersebut, adalah menjadi amalan akhbarnya menerbitkan gambar umat Islam menunaikan solat Tarawih di muka depan pada hari pertama Ramadan, kerana menghormati bulan mulia ini.

Walaupun, pihak akhbar The Star sudah hadir memberikan penjelasan, pihak KDN akan mengambil tindakan termasuk memberikan surat tunjuk sebab jika penjelasan wakil akhbar itu tidak memuaskan pihak KDN. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*