Adakah Permohonan Maaf The Star Benar-Benar Ikhlas?

Share This:

Permohonan maaf akhbar The Star berkenaan berita muka depan pada 27 Mei lepas boleh dicurigai keikhlasan mereka kerana sikap mereka yang tidak sensitif membuat sedikit kaji selidik sebelum menerbitkan laporan berita berkenaan yang mencetuskan kontroversi.

The Star menerbitkan berita berkenaan Malaysia menjadi tempat kononnya lahirnya pengganas di negara ini tetapi gambar besarnya menunjukkan gambar umat Islam sedang bersolat Terawih menyebabkan orang Islam di negara ini marah dan mepersoalkan tujuan sebenar The Star.

Adakah pihak penerbitan akhbar itu benar-benar ikhlas dalam permohonan maafnya, semalam.

Menurut akhbar itu dalam permohonan maaf mereka, adalah menjadi amalan The Star untuk menghormati hari pertama berpuasa dalam bulan Ramadan setiap tahun dengan meletakkan gambar malam pertama umat Islam menunaikan solat sunat Terawih.

Ia memberi gambaran bahawa amalan solat yang menjadi tunjang dalam agama Islam sebagai sebab lahirnya pengganas di dunia ini.

Kontroversi tercetus dan ramai pemimpin dan wakil dari umat Islam di Malaysia dari pihak kerajaan atau pembangkang mengutuk tindakan The Star menulis laporan sebegitu rupa dalam hal berkenaan.

Semalam, di Kuala Nerus, Terengganu, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN) Datuk Seri Alwi Ibrahim berkata pihak KDN akan memanggil Ketua Pengarang The Star berkenaan isu berkenaan.

Pihak KDN amat kecewa dengan tindakan The Star memaparkan gambar umat Islam sedang bersolat dengan tajuk muka depan “Malaysian Terrorist Leader”.

Kementerian akan mendapatkan penjelasan dari Ketua Pengarang The Star berkenaan tindakan akhbar itu yang mengguris hati umat Islam di Malaysia.

“Perkara ini sepatutnya tidak berlaku (lebih-lebih lagi) pada hari pertama masyarakat Islam menunaikan puasa pada bulan Ramadan yang mulia.

“Apa yang mendukacitakan ialah tajuknya berkaitan dengan pengganas, kemudian (terdapat) gambar orang sembahyang terawih dan bawahnya pula ada gambar spa lagi. Takkan ini tidak difahami pihak pengurusan The Star?

“Justeru, KDN akan memanggil ketua pengarangnya esok, dan kita juga akan mendengar apa yangg dikatakan. Sekiranya kita tidak berpuas hati (dengan penjelasan), kita akan keluarkan surat yang sewajarnya kepada pihak pengurusan tersebut,” katanya. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*