62 Tahun, BN Paling Lama Berpakat Bukan Seperti Pakatan Pembangkang

Share This:

Pada tahun 1952, UMNO yang pada ketika itu baru berusia 8 tahun penubuhannya telah mebentuk satu gabungan perikatan bersama-sama Persatuan Cina Malaya (MCA) yang diterajui oleh Tunku Abdul Rahman bersama-sama Tun Tan Cheng Lock.

Pertubuhan baru ini ditubuhkan untuk menghadapi Pilihan Raya Majlis Bandaraya Kuala Lumpur yang dianggap sebagai ujian pertama sebelum Pilihan Raya Umum pertama diadakan. Hasilnya, Parti Perikatan ini mencapai kemenangan yang menyakinkan.

Setelah berjaya mengasilkan kejayaan yang menakjubkan, Kongres India Se-Malaysia (MIC) akhirnya tertarik untuk menyertai Parti Perikatan. Pada 27 Julai 1955 sewaktu Pilihan Raya Umum pertama, UMNO, MCA dan MIC berjaya memenangi 51 kerusi daripada 52 kerusi yang dipertandingkan.

Perikatan tersebut diberikan keutamaan untuk menubuhkan kerajaan pertama di bawah pimpinan Tunku Abdul Rahman sebagai Perdana Menteri pertama. Beliau kemudian menubuhkan Kabinet Menteri yang dilantik daripada pelbagai kaum di Malaysia.

Barisan Nasional pula ditubuhkan secara rasmi pada 1 Januari 1973 oleh Perdan Menteri kedua, Tun Abdul Razak Hussien. Secara amnya, penubuhan Barisan Nasional ini adalah pengganti kepada Parti Perikatan dengan keanggotaan Barisan Nasional ini berkembang dengan meliputi parti-parti yang ada di Sabah dan Sarawak.

Inilah serba sedikit awal kemunculan Parti Perikatan yang menjadi teras kepada kejayaan gabungan 14 buah parti di dalam Barisan Nasional hari ini. Sejarah ini terlalu panjang untuk dirungkai, namun apa yang pasti, selama 62 tahun, gabungan teras antara UMNO, MCA dan MIC dengan disertai oleh 11 buah parti yang lain, kekal menerajui kerajaan sehingga kini.

Bayangkan, pada usia 62 tahun, gabungan parti-parti politik ini kekal mengamalkan toleransi tahap tertinggi dengan persefahaman yang tidak mungkin kita temui di dalam arus politik utama dunia. Inilah kejayaan yang tidak mungkin ditandingi oleh pembangkang.

Umum sedia maklum bahawa pembangkang telah membentuk beberapa buah gabungan namun sehingga kini, tidak ada walau satupun gabungan mampu bertahan sehingga kini.

Pembangkang cuba bergabung buat pertama kali pada era 1990-an apabila DAP, PAS dan Semangat 46 membentuk Barisan Rakyat namun menemui kehancuran pada pertengahan 1999. DAP sekali lagi cuba mengheret PAS membentuk satu lagi gabungan dan kali ini disertai oleh Parti Rakyat Malaysia (PRM) yang diberi nama Barisan Alternatif.

Gabungan ini mungkin boleh dicatatkan dalam sejarah antara gabungan paling lama buat pembangkang apabila mampu bertahan selama 9 tahun sebelum sekali lagi dibubarkan pada tahun 2008.

Pada 2008 pula, DAP, PAS dan PKR membentuk satu gabungan baru yang di berinama Pakatan Rakyat. Jika dilihat sepanjang penglibatan pembangkang dalam arena politik, inilah gabungan yang disifatkan sebagai agak stabil dengan diterajui oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang dan Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Namun, sekali lagi gabungan ini menemui kehancuran pada 2015 apabila sikap biadab DAP sendiri menyumbang kepada kehancuran pakatan ini. Terkini, muncul pula Pakatan Harapan dengan membawa janji yang sama Cuma di rebrandingkan semula. Gabungan pakatan kali ini pula disertai oleh dua parti baru iaitu PPBM dan PAN dengan DAP kekal peneraju dan PKR sebagai pembantu.

Lihatlah, betapa tidak stabilnya gabungan pembangkang ynag bercita-cita mahu memerintah Malaysia. Tidak seperti Barisan Nasional yang sudah membentuk gabungan selama 62 tahun tanpa mampu digugah, pakatan pembangkang pula seringkali bertelagah dalam semua isu termasuk isu-isu remeh.

Ibarat tidur sekatil tetapi mimpi lain-lain, itulah boleh diibaratkan kepada pakatan pembangkang. Jika masalah sendiripun mereka gagal selesaikan, bagaimana mahu mentadbir Malaysia?

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*