Sisa Makanan Ramadan Setinggi 30 Bangunan KLCC Jika Disusun

Share This:

Bermanfaatkah puasa kita kalau kita dikatakan membuang makanan yang masih boleh dimakan sehingga mencecah berat 270,000 tan pada Ramadan settiap tahun? Ini benar-benar adalah satu statistik yag mengejutkan.

Antara pihak yang bersungguh-sungguh mengadakan kempen ‘jangan lebih-lebih’ iaitu kempen jangan membazir makanan ialah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan aktivis masyarakat, Tan Sri Lee Lam Thye.

Beliau bukan sahaja mahu kerajaan menganjurkan lebih banyak program kesedaran jangan membazir makanan tetapi kerajaan juga diminta menggubal undang-undang mengenakan denda kepada mereka yang membazirkan makanan.

Lee menerusi satu kenyataan kata kajian Solid Waste Management Corporation (SWCorp) menunjukkan rakyat Malaysia membuang kira-kira 17,800 tan makanan setiap hari.

Lebih membimbangkan, katanya, kajian SWCorp menunjukkan sepanjang Ramadan setiap tahun, rakyat di negara ini membuang begitu banyak makanan yang masih boleh digunakan dan masih elok.

“Jika disusun, longgokan makanan ini bersamaan dengan ketinggian 30 bangunan KLCC dan ketinggian KLCC ialah 452 meter,” katanya.

Lam Thye berkata, isu pembaziran perlu dipertimbangkan dalam cadangan melaksanakan program bantuan makanan Jawatankuasa Peringkat Tinggi Kemiskinan Bandar.

Katanya, pihak berkuasa dan penyedia makanan boleh mencontohi langkah diambil restoran tertentu di negara ini yang mendenda pelanggan tidak menghabiskan makanan bufet.

“Kesedaran mengenai pembaziran makanan amat penting berikutan ada puluhan keluarga miskin tidak mendapat makanan mencukupi setiap hari,” katanya. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*