Enam Orang Ditahan Polis Terlibat Dengan Militan Daesh

Share This:

Hasil kecekapan pihak polis, seramai enam orang warga tempatan termasuk seorang guru agama disyaki ada kaitan dengan militan IS (Daesh) ditangkap dalam beberapa operasi khas di empat negeri sejak Selasa lepas.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dalam satu kenyataan memberitahu mereka yang berusia antara 23 hingga 54 tahun ditahan dalam operasi di Kelantan, Selangor, Kedah dan Perak.

Beliau berkata suspek pertama yang ditahan ialah Muhammad Muzafa Arieff Junaidi, 27, yang bekerja sebagai penternak lembu.

Suspek ditahan pada 23 Mei di Rantau Panjang, Kelantan selepas menyerah diri apabila polis memintanya tampil memberi maklumat berhubung aktiviti penyeludupan senjata api di selatan Thailand.

Tangkapan kedua melibatkan dua adik beradik berumur 23 dan 29 tahun yang ditahan di Perak dan Kedah pada 25 dan 26 Mei lepas, katanya.

Dua adik beradik yang bekerja sebagai guru agama dan peniaga online itu disyaki bertanggungjawab menyokong dan membantu pergerakan kumpulan pengganas Daesh di Syria.

Menurut Khalid, mereka membantu kumpulan ini melalui Muhammad Fudhail Omar dan Wan Mohd Aquil Wan Zainal @ Akel Zainall.

“Kedua-duanya adalah saudara kepada Muhammad Fudhail yang pernah mengarahkan seorang anggota Daesh di Sabah untuk melancarkan serangan secara ‘Lone Wolf´ pada 6 Ogos 2016.

“Muhammad Fudhail dijangka mengambil alih peranan Muhammad Wanndy Mohamed Jedi yang terkorban dalam serangan dron di Raqqa, Syria pada 29 April lalu,” katanya.

Khalid berkata tangkapan seterusnya dibuat di Kulim, Kedah pada 25 Mei melibatkan seorang pesara tentera berumur 54 tahun yang bertanggungjawab menyalurkan lebih kurang RM20,000 kepada pengganas Daesh di Syria.

Seorang daripada anak lelakinya bernama Afif Safwan Azzudin telah menyertai pengganas Daesh di Syria.

“Tangkapan keempat pada 25 Mei dibuat ke atas dua suspek berumur 31 dan 33 tahun di Selangor dan Kedah. Suspek pertama bekerja sebagai pegawai pengawal kualiti di sebuah syarikat swasta manakala seorang lagi tidak bekerja,” katanya sambil menambah kedua-dua mereka menyokong dan membantu kumpulan Daesh di Syria.

Beliau berkata kesemua suspek ditahan kerana disyaki melakukan kesalahan di bawah Bab VIA – kesalahan berkaitan dengan keganasan, Kanun Keseksaan (Akta 574) akan juga disiasat mengikut prosedur di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Akta 747). – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*