Proton Masih Milik Syarikat Malaysia, Tidak Dijual Keseluruhan Kepada Geely

Share This:

Pengerusi parti bunga, Mahathir Mohamad ini kerjanya kalau tidak membongak mesti hendak memperbodohkan rakyat apabila mendakwa syarikat pembuat kereta Proton dikatakan sudah dijual kepada China dan bukan milik Malaysia lagi. Semuanya itu hanya tuduhan bohong kerana syarikat yang memiliki Proton DRB-Hicom Berhad (DRB-Hicom) hanya menjual 49.9 peratus kepentingan mereka di dalam syarikat itu.

DRB-Hicom masih memegang pegangan majoriti iaitu 51.1 peratus dan ia akan tetap menjadi syarikat milik Malaysia.

Mahathir tuduh kata kerajaan jual aset negara termasuklah Proton ini kepada negara asing katanya untuk menyelesaikan hutang. Takkan beliau tidak tahu sengsara apa yang Proton tanggung dari segi pusingan modal dan kewangan untuk menampung operasi.

Ini dikatakan perkongsian strategik dengan syarikat yang mempunyai potensi untuk membawa masa depan yang lebih baik untuk syarikat kereta itu dan pekerjanya.

Pada 2010, syarikat Geely membeli pegangan dalam syarikat Sweden Volvo dan selepas itu ia terus merekodkan keuntungan terbesar dalam lapan tahun hasil perkongsian berkenaan.

Pihak pembangkang di Sweden tidak membangkitkan soal penjualan pegangan Volvo ke syarikat Geely sebaliknya menganggap ia satu langkah untuk menaikkan nama Volvo serta meningkatkan kualiti syarikat mereka.

Hanya pihak Pakatan Harapan di Malaysia sahaja menuduh kerajaan menjual aset negara kononnya padahal syarikat Malaysia masih menguasai peratusan terbesar dalam pegangan syarikat Proton.

Jangan ingat rakyat bodoh, semua sudah tahu pada tahun 1985 hingga 2000 Proton mengeluarkan kenderaan kebanyakan berdasarkan rekabentuk dan serta alat ganti termasuk enjin dari Mitsubishi dari Jepun. Mahathir juga menjual Proton pada Jepun pada ketika itu.

Proton dikatakan mencari Mitsubishi Motors antara tahun 1983 dan 1984 mengadakan usaha sama di antara kedua-dua syarikat untuk pengeluaran kereta Malaysia yang pertama yang Mahathir pandu di Jambatan Pulau Pinang. Ia bukanlah keseluruhannya hasil kerja Proton.

Perlu diingat, Proton kini tarafnya adalah sebuah syarikat korporat di bawah kawalan jutawan tempatan, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary dan bukannya syarikat berkaitan kerajaan lagi atau (GLC).

Mengapa Mahathir enggan menyelar keputusan Kerajaan Pulau Pinang yang meluluskan Enakmen Pinjaman Kerajaan Negeri (Bank dan Sumber Kewangan Lain) 2017 untuk membolehkan kerajaan Lim Guan Eng meminjam wang tanpa had dari China.

Ia dikatakan kononnya untuk membiayai projek prasarana baru di pulau berkenaan dan pojek lain.

Wang akan dipinjam iaitu berhutang dengan Bank Eksport-Import China (Exim Bank Of China) untuk membiayai Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PIP).

Mengapa Mahathir tutup mata? Sedangkan Guan Eng dengan jelas meletakkan Pulau Pinang di bawah beban hutang yang banyak kerana pinjaman dipercayai boleh dibuat tanpa had.

Syarikat Proton tidak akan rugi kerana menjual sebahagian pegangannya kepada syarikat yang mempunyai potensi dari China sebaliknya akan lebih berjaya dalam industri pembuatan kereta.

Lebih elok Mahathir tuduh, kutuk dan kritik Guan Eng yang jelas-jelas menindas rakyatnya, terlibat dengan rasuah tetapi beliau masih berdegil dan enggan melepaskan jawatan biarpun terpalit pelbagai kontroversi melibatkan dirinya dan jenayah. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*