NGO Persoal Adakah Mahathir Pernah Dilindungi AG Ketika Jadi PM 22 Tahun?

Share This:

Cabaran bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad supaya ahli perniagaan, Jho Low pulang ke Malaysia kerana beliau tidak akan ditangkap kononnya sebab Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali tidak akan mengambil tindakan adalah tidak benar sama sekali.

Mahathir menuduh Mohamed Apandi melindungi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang dituduh secara salah terlibat dalam hal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), dalam satu laporan portal Malaysiakini.

Sebuah badan bukan kerajaan (NGO), Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin (PMSP) tahu yang Jho Low sebenarnya tidak ada kaitan dengan kes berkaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kerana laporan mengenainya telah dibuktikan hanyalah rekaan oleh portal Sarawak Report (SR) yang dimanipulasi oleh Mahathir.

Presidennya Ramesh Rao sebaliknya mempersoalkan adakah selama 22 tahun Mahathir menjadi Perdana Menteri, beliau turut dilindungi oleh Peguam Negara pada ketika itu?

“Kita hendak tanya terus kepada Mahathir, adakah beliau dilindungi oleh Peguam Negara ketika jadi Perdana Menteri kerana beliau seakan tahu kononnya fungsi lain seorang Peguam Negara ialah untuk melindungi Perdana Menteri,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Ramesh berkata pada zaman Mahathir, terlalu banyak dakwaan rasuah ditujukan kepadanya khususnya oleh bekas Timbalannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas dipecat dan juga oleh beberapa orang pemimpin pembangkang dari DAP sebelum ini.

“Dakwaan rasuah melibatkan Mahathir memang banyak tetapi biasanya semua akan terhenti sahaja tanpa ada siasatan dilakukan oleh pihak berkuasa seperti ia berjaya ditutup oleh pentadbiran Mahathir pada masa itu.

“Anwar banyak menuduh Mahathir mempunyai ramai kroni dan memberikan projek kepada mereka sehingga menjadi kaya dan rakyat yang menjadi mangsa,” kata Ramesh.

Dalam kenyataan itu, beliau berkata, pembangkang sudah banyak menimbulkan persoalan kepada Mahathir tentang perkara salah ketika beliau menjadi Perdana Menteri tetapi beliau seperti enggan melayan atau menjawabnya.

“Kita kenal cara Mahathir berpolitik, beliau tidak akan menjawab dakwaan atau tuduhan yang dibuat ke atasnya.

“Jika dijawab pun beliau akan memperlihatkan seperti rakyat mesti bersimpati ke atas beliau dan Mahathir akan nampak teraniaya,” kata Ramesh.

Beliau berkata pada zaman pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak kini, AG diberikan ruang untuk bertugas secara bebas dan menjalankan tanggungjawab dengan telus dan demi negara bukan seperti zaman Mahathir.

“Kita tahulah, pada zaman Mahathir, semua undang-undang di bawah kawalan dia dan pasti individu yang cuba mendedahkan salah laku beliau akan menerima akibatnya tetapi Mahathir akan terlepas begitu sahaja,” katanya. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*