Hijabsta Ballet : Filem Wajib Tonton, Mesej Perjuangan Yang Bukan Retorik

Share This:

INDUSTRI filem Melayu menyaksi banyak perubahan seiring dengan zaman. Jika dahulu kita dihidangkan dengan filem-filem retorik dengan jalan cerita yang sama cuma pelakon sahaja berbeza namun kali ini Hijabsta Ballet membawa perubahan yang ditunggu-tunggu oleh para penonton.

PRU4.tv berpeluang menonton tayangan “sneak preview” Hijabsta Ballet semalam.

Filem karya Syed Zul Tojo ini mampu mengubah mentaliti bahawa filem Melayu membosankan dan tidak menepati “kelas” serta citarasa penonton yang selama ini hanya teruja dengan filem-filem keluaran Barat.

Hijabsta Ballet adalah sebuah filem mengenai dilemma dan cabaran di mana orang berjiwa kental sahaja boleh mengatasinya.

Adele, gadis remaja belasan tahun ditawarkan biasiswa menyambung cita-cita tarian balletnya di Russia. Sudah terpandang kejayaan dan kegemilangan yang dipupuk hasil kerja keras, dedikasi dan pengorbanan seluruh keluarga. Ibunya gembira, kawan-kawan mengkagumi dan dunia ballet tempatan mengharap. Kerja Tuhan tiada siapa yang tahu, Adele ditakdirkan menemui kemanisan hijab dan berikrar tidak mahu menanggalkannya tapi dia masih mahu berballet. Dapatkah dia menyatukan dua dunia?

Apa anda akan buat apabila penentang adalah orang yang sepatutnya menyokong anda?

Pujian perlu diberikan kepada semua yang terlibat dalam pembikinan filem ini. Mereka berjaya membawa satu isu yang cukup berat namun dengan cara yang cukup santai dan dapat meninggalkan kesan yang cukup mendalam dalam jiwa kita.

#hijabstaballet

  • PRU14.tv

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*