Piala Sudirman 2017: Dibenam Jepun 3-2, Malaysia Gagal Jadi Juara Kumpulan

Share This:

Peluang skuad negara untuk menjadi juara Kumpulan 1C berkubur selepas beregu wanita negara, Chow Mei Kuan-Lee Meng Yean tewas kepada pasangan No.1 dunia, Misaki Matsutomo-Ayaka Takahashi di kejohanan badminton Piala Sudirman di Gold Coast sebentar tadi.

Mei Kuan-Meng Yean nyata tidak mampu memberikan cabaran kepada Matsutomo-Takahashi selepas akur dengan keputusan 17-21, 18-21.

Memetik laporan keputusan BWF, kekalahan itu juga menyaksikan Malaysia menamatkan saingan selaku naib juara kumpulan.

Seperti mana yang dijangkakan, Datuk Lee Chong Wei yang juga pemain No.1 dunia tidak berdepan masalah untuk merekodkan kemenangan 21-8, 21-5 ke atas Yu Igarashi bagi menyumbang mata dalam perlawanan itu.

Manakala Goh Jin Wei yang juga pemain termuda kejohanan itu gagal menyaingi kehebatan Yamaguchi yang merupakan bekas juara remaja dunia dua kali dan terpaksa akur dengan keputusan 6-21, 17-21 dalam aksi yang memakan masa 32 minit.

Sementara itu, pasangan beregu lelaki negara, Goh V Shem-Tan Wee Kiong tunduk 21-18, 17-21, 16-21 kepada pasangan Takeshi Kamura-Keigo Sonoda dalam perlawanan yang memakan masa sejam.

Mujur pada permainan terakhir beregu campuran, Tan Kian Meng -Lai Pei Jing berjaya menyumbang mata kedua dengan kemenangan dalam penentuan tiga set 16-21, 21-16, 19-21 ke atas pasangan Yuta Watanabe-Arisa Higashino.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*