Pekerja Asing Beli Daging Kucing RM12 Seekor

Share This:

Apakah kegilaan ini? Daging kucing jadi kegemaran pekerja asing dan ia boleh dijual sehingga RM12 seekor di pasaran gelap untuk mereka.

Menurut akhbar Harian Metro, seorang lelaki warga Indonesia dikenali sebagai Ruslan dan dia menyediakan khidmat mencari dan melapah daging kucing untuk dijual.

“Saya biasa menjual daging kucing kepada pekerja asing terutama warga Vietnam di tapak projek kerana mereka sememangnya meminati daging haiwan itu.

“Ada juga pemilik kedai makan menempah daging kucing untuk dijadikan makanan eksotik tapi tidak pasti di mana premis mereka.

“Jual daging ini tidak boleh nak promosi pada semua orang kerana hanya individu tertentu sahaja boleh beli takut nanti ada yang marah atau ambil tindakan,” kata Ruslan.

Sementara itu, Jabatan Perkhidmatan Veterinar mendakwa kegiatan menjual dan memakan daging kucing adalah perbuatan yang tidak melanggar undang-undang.

“Ia tidak menjadi kesalahan kerana ia tidak tertakluk kepada mana-mana undang-undang.

“Mengikut Akta Binatang 1953, adalah tidak salah perbuatan seperti itu dilakukan sekiranya untuk penyediaan makanan,” jurucakap jabatan itu dilaporkan berkata.

Sebelum ini, kecoh juga di dunia internet maya apabila pekerja asing Vietnam menangkap anjing dan memakan anjiing liar di kawasan perumahan sehingga melibatkan anjing peliharaan penduduk di kawasan perumahan itu.

Walaupun tidak dilindungi di bawah undang-undang, kucing dikenali sebagai haiwan peliharaan kesayangan kebanyakan rakyat di negara ini dan belum pernah didedahkan dengan mereka yang gemar memakan kucing. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*