Mereka Hanya Harapkan Perhatian Kita

Share This:

Sebentar tadi, saya pergi MAYBANK. Beratur belakang seorang Auntie ni. Dari belakang intai dia keluarkan duit. Tengok ada baki RM13. Dia nak keluarkan RM10 tapi tak boleh sebab “insufficient balance”.

Ada orang call dia macam minta duit suruh bank in cepat-cepat macam ada kecemasan. Saya perhati dari belakang!

Mukanya dah risau dan dia beratur dekat “deposit machine”. Saya duduk belakang dia dan tanya “Auntie.. Auntie mau kasi itu wang sama siapa? Sama anak belajar ka?”

Auntie jawab “tidak.. Mau kasi sama anak kerja dekat pineng tak cukup wang mau makan!”.

Sedih bila renung… Auntie sudah berusia dalam lingkungan 60an masih mahu fikir lagi bagi anak makan. Dunia macam sudah terbalik, seorang mak bagi duit makan anak dia lagi walaupu anak sudah besar.

Saya tanya “Auntie sudah makan? Tak apa Auntie simpan ini wang saya belanja Auntie makan”. Dia menangis bila saya cakap macam tu. Saya pun sedih rupanya ramai lagi orang susah dari saya. Saya tak sanggup tengok orang susah sebab saya pernah susah!

Borak-borak dengan Auntie dan kemudian bagi dia saya punya business card. Tak apa Auntie apa-apa boleh call saya. Ada business untuk dikongsikan. Saya pun tak mau senang sorang-sorang.

“Ok thanks ya adik”. Ok sama2 Autie!

ps: “Ingat wahai anak-anak!

– Ingat, bila anak minta duit dengan mak/ayah, walawpun mereka tak ada duit mereka tetap kata ada! Mungkin diorang pinjam dengan jiran sebelah gara-gara nak bagi duit kat anak!

– Ingat, Kalau kita tak boleh bagi mereka duit, jangan minta darinya. Cukuplah mereka dah besarkan kita dengan ilmu boleh cari duit sendiri.

– Ingat, mak/ayah tidak perlukan duit korang sebenarnya. Dia perlukan perhatian balik jenguk dia kat kampung sudah memadai. Kalau sibuk call pun ok. Sejuk hati diorang dengar khabar. Jangan nak duit baru sibuk call.

– Ingat, sibuk memanjang dekat site meeting sana sini, appoinment business siang malam akhirnya duit pun tak pernah cukup. Sudah tiba masa untuk korang balik rumah pandang muka mereka.

– Ingat, pandang muka mereka, rezeki mudah masuk! Insha Allah.

Ya. Boleh kongsikan cerita ini, biar semua orang baca cerita sebenar. Bagi anak-anak faham keadaan mak/ayah mereka. Jangan susahkan mereka lagi. Mereka dah tua.

KITA HIDUP TIDAK MENGHARAPKAN BALASAN BERUPA HARTA, HANYA DOAKAN SAYA MURAH REZEKI DAN DIBERI KESIHATAN YANG BAIK.

Kredit : Muhammad Firdaus

-pru14.tv-

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*