Mahathir Sudah Hilang Hak Untuk Bercakap Tentang Nasionalisme

Share This:

Memang agak tertarik apabila membaca komen Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai pengambil alihan Zhejiang Geely Auto terhadap Proton. Dalam kenyataannya, dia berkata, penjualan 49.9 peratus saham Proton boleh dianggap sebagai satu kehilangan “anak” buat rakyat Malaysia.

Malah, Mahathir turut mendakwa, entiti yang menjadi kebanggaan rakyat Malaysia hari ini sudah menjadi milik orang setelah kerajaan bertindak menjual Proton kepada kumpulan Geely dari China. Hilang sudah identiti Malaysia setelah semuanya kini milik China.

Bunyinya mungkin agak sedih namun hakikatnya, Mahathir sendiri yang menjadi punca penjualan ini berlaku. Sekiranya Mahathir yang menjadi Pengerusi Proton sejak lebih 30 tahun tahu untuk membangunkan syarikat ini, Proton sudah lama menjadi pengeluar kereta terbaik Asia Tenggara malah mungkin sahaja menjadi hampir setara dengan jaguh-jaguh automotif terkemuka dunia.

Namun apa yang berlaku adalah sebaliknya. Ramai yang melihat Mahathir menjadikan Proton sebagai lubuk duit mudah untuk diri, keluarga dan semua kroninya. Manakan tidak, 95 peratus daripada vendor Proton adalah terdiri daripada kroni dan milik kaum keluarganya. Justeru, pengambil alihan Geely ini bakal merencatkan aliran masuk tunai kedalam akaun-akaun kroninya.

Bercerita tentang semangat nasionalisme yang cuba dibangkitkan Mahathir, sebenarnya, hari ini Mahathir sudah hilang kelayakan untuk bercakap tentang nasionalisme. Umum sedia maklum bahawa Mahathir cukup giat mahu menjatuhkan kerajaan menerusi apa jua jalan yang ada termasuk mengheret pihak asing masuk campur dalam urusan negara.

Lihat sahaja bagaimana kerjasamanya dengan Clare Recastle Brown dan Sarawak Report, ulasannya di dalam The Wall Street Journal dan Australia Broadcasting Corporation, cubaan menghantar kuli-kulinya membuat laporan kepada CIA dan FBI serta beberapa agensi keselamatan luar negara terhadap Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dan lain-lain lagi.

Ingin ditanyakan kepada Mahathir, adakah ini lambang nasionalisme bawaan Mahathir? Adakah dengan mengheret begitu banyak campur tangan asing termasuk sekutu rapatnya George Soros di namakan nasionalisme? Adakah dengan memperjudikan maruah dan kedaulatan negara ini dinamakan sebagai nasionalisme?

Satu ketika dahulu, Mahathir juga merupakan Pengerusi bagi Petrolium Nasional atau Petronas. Sepatutnya, sebagai seorang pengerusi, dia sepatutnya menggalakkan lebih banyak usahawan bumiputera terlibat secara langsung dalam meneroka dan menguasai industri peruncitan minyak di negara ini.

Namun apa yang berlaku sebaliknya. Anaknya sendiri menjalinkan kerjasama dengan syarikat petrol antarabangsa, Petron dengan menjenamakan semula Mobil menjadi Petron. Jika benar Mahathir mahu membantu mengembangkan lagi pendapatan Petronas, bukan satu perkara yang susah untuk meminta anaknya menjadi peruncit utama Petronas di negara ini.

Itulah sebabnya kenapa Mahathir sudah hilang kelayakan untuk bercakap tentang nasionalisme. Jika Mahathir faham akan erti nasionalisme, dia sepatutnya hari ini menjadi penasihat bersama negara bersama-sama Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam membina sebuah negara yang jauh lebih baik.

Namun hari ini, Mahathir memilih untuk menjadi pengkhianat bukan sahaja buat kaum Melayu, malah untuk negara amnya. Dia antara individu yang paling banyak membawa kerosakan kepada imej dan kedaulatan negara. Sekarang, layakkah Mahathir membicarakan nasionalisme? Mahathir beruntung kerana dia dilahirkan di Malaysia. Bayangkan kalau dia lahir di Thailand atau mungkin sahaja di Korea Utara…

Comments

comments

Related Post

One thought on “Mahathir Sudah Hilang Hak Untuk Bercakap Tentang Nasionalisme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*