Mahathir Sendiri Punca Penjualan Saham Proton Kepada Geely

Share This:

Pada tahun 1985, sewaktu perlancaran syarikat Edaran Otomobil Nasional Berhad (EON), sasaran yang diletakkan oleh Tun Dr Mahathir pada ketika itu adalah, memastikan setiap rakyat Malaysia mempunyai sekurang-kurangnya sebuah kereta Proton di rumah masing-masing. Malah, dia juga berhasrat untuk meletakkan Proton setaraf dengan Honda, Toyota dan Nissan di pasaran global.

Sudah 32 tahun berlalu, impian dan hasrat Mahathir ini nampaknya semakin kelam. Proton pernah mengecapi zaman kegemilangannya sekitar tahun 1996 sehingga 2003 apabila model-model seperti Iswara, Wira, Satria dan Waja laku di pasaran negara. Boleh dikatakan, jenama Proton adalah pilihan utama rakyat Malaysia pada ketika itu.

Namun, disebalik kegemilangan yang dicipta Proton pada sekitar tahun berkenaan, Proton gagal memastikan alat ganti dan assessori kenderaan yang mereka keluarkan berada pada tahap yang terbaik. Tidak dinafikan, kebanjiran alat ganti palsu sedikit sebanyak menyumbang kepada kejatuhan Proton. Namun, harus diakui bahawa, pemilihan vendor untuk membangunkan sesebuah model, cukup mengecewakan.

Ditambah pula dengan kegagalan Proton memastikan perkhidmatan selepas jualan berada dalam keadaan terbaik telah menambahkan lagi kesengsaraan yang wujud di dalam Proton. Agak menghairankan bagi sebuah perniagaan yang sudah mencecah angka 3 dekad, syarikat berkenaan masih gagal membuat sebarang keuntungan dan labih memeranjatkan, Proton masih gagal menembusi pasaran Asia Tenggara.

Sehingga hari ini, Proton hanya mampu menembusi pasaran Brunei dan Singapura yang mana kuasa membelinya cukup terhad. Di mana silapnya? Kemanakah wang keuntungan yang diraih Proton di laburkan sehingga memaksa kerajaan mengeluarkan bantuan kewangan yang mencecah angka bilion Ringgit hanya untuk menyelamatkan Proton?

Sejak awal penubuhannya sehinggalah tahun lalu, Proton tidak dapat lari dari menerima sentuhan Mahathir yang dianggap seperti “Godfather” di dalam Proton. Boleh dikatakan, hampir kesemuanya harus mendapat persetujuan Mahathir temasuk perlantikan vendor. Memang menghairankan, bukankah saban tahun pasukan perakaunan Proton mencatatkan data kewangan yang semakin hari semakin menyusut? Apa reaksi mereka?

Untuk ini, bahagian pengurusan Proton seperti tidak ambik kisah dengan prestasi Proton. Bagi mereka, jika Proton mengalami defisit atau kekurangan modal, tadah sahaja pada kerajaan dan kerajaan pasti membantu. Inilah mentaliti yang dipasak saban tahun oleh pengurusan Proton yang diketuai oleh Mahathir.

Akibat sudah tidak tertahan lagi mengeluarkan wang rakyat hanya untuk menyelamatkan Proton, akhirnya kerajaan meminta Proton mengemukakan pelan jangka panjang dan rakan strategik mereka sebagai antara syarat bantuan sebanyak RM 1.5 bilion kepada Proton tahun lalu. Pada awalnya semuanya nampak lancar sehinggalah pada Mac lalu, Proton mengumumkan untuk memohon bantuan RM 1.5 bilion sekali lagi.

Perlu diingatkan bahawa kebanyakan vendor pilihan Mahathir ada hubung kait dengannya. Justeru, tidak menghairankan apabila hutang Proton kepada syarikat-syariat ini mencecah angka lebih RM 1 bilion yang tertunggak. Di sinilah letaknya segala masalah Proton yang diwarisi sejak lebih 20 tahun yang lalu.

Oleh yang demikian, kerajaan merasakan sudah tiba masanya Proton berdiri diatas kaki sendiri dengan penglibatan pelabur luar dalam mengurus tadbir Proton. Pemilihan kumpulan Geely ini di buat setelah PSA Peugeot merasakan, mereka akan terbeban sekali dengan segala hutang piutang yang dibuat Proton sejak sekian lama. Hanya Geely sahaja yang dilihat sanggup membina semula Proton dari kosong.

Persoalannya, di manakah logiknya dakwaan Mahathir kerajaan menjual aset negara kepada China? Proton bukan lagi hak milik kerajaan kerana Proton kini sudah diswastakan kepada Kumpulan DRB-Hicom. Malah, apa yang dibuat kerajaan hari ini adalah untuk membantu Proton pulih semula, bukan lagi menjahanamkan Proton seperti yang dilakukan Mahathir untuk 31 tahun berturut-turut.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*