Kenapa Geely Yang Jadi Pilihan?

Share This:

Di kalangan pengikut Tun Dr Mahathir dan pembangkang, ramai yang mempertikaikan, kenapa mesti kumpulan Zhejiang Geely Auto dipilih untuk membeli 49.9 peratus saham Proton dari DRB-Hicom. Ramai yang menganggap bahawa kerajaanlah yang bertanggungjawab memastikan pembelian ini terlaksana kerana hubungan akrab kerajaan hari ini dengan kerajaan negara China.

Hakikat sebenarnya, kerajaan hanya bertindak sebagai penasihat sahaja kepada pihak pengurusan Proton yang diketahui umum, begitu giat mencari rakan perniagaan strategik mereka untuk memasar dan menyediakan alat ganti buat Proton. Harus diingat, Proton merupakan entiti swasta dan bukan lagi bernaung atau ada sebarang hubung kait dengan kerajaan.

Mungkin ramai yang memandang sinis kemampuan Geely Auto dalam membangunkan semula Proton yang boleh dianggap hampir ranap. Semua tanggapan ini berkisar kepada stigma rakyat Malaysia yang menanggap apa sahaja produk yang dihasilkan oleh China termasuk kenderaan, adalah bermutu rendah. Namun mereka terlupa bahawa China hari ini adalah sebuah negara yang semakin hampir menguasai ekonomi dunia.

Sebenarnya, Geely Auto ini bukanlah sebarang syarikat di China. Syarikat yang beribu pejabat di Hangzhou, Zhejiang, China ini merupakan sebuah syarikat automotif yang paling kukuh dan mempunyai perancangan pemasaran yang terluas di China.

Bayangkan, mereka hanya memerlukan masa setahun sahaja untuk melonjakkan jualan pengeluar kereta terkemuka Sweden, Volvo yang mencecah angka jualan sejuta kenderaan setahun. Sebelum itu, Volvo memang menghadapi masalah untuk memasarkan kereta mereka ke negara-negara Asia Timur terutamanya China. Umum sedia maklum bahawa kecenderungan rakyat China adalah memiliki Mercedes Benz ataupun BMW.

Justeru, kejayaan Geely yang menjadi pemacu kepada lonjakan jualan Volvo ini seringkali dijadikan rujukan terbaik buat pengeluar kereta Eropah untuk memasarkan kenderaan mereka di rantau Asia Timur. Pada masa yang sama, siapa sangka Geely juga turut memainkan peranan yang cukup besar dalam menyediakan perkhidmatan teksi di Kotaraya London.

The London Taxi Company yang berpusat di Coventry, England menggunakan sepenuhnya kekuatan yang ada pada Geely untuk membolehkan mereka menguasai industri pengangkutan awam di London dan sekitar England. Siapa sangka, hasil daripada perancangan bijak London Taxi Company dan Geely Auto, hari ini London Taxy Company mempunyai aset lebih 65 juta GBP.

Mungkin ada yang masih ingat bagaimana Proton begitu hangat dikaitkan dengan PSA Peugeot dan sekaligus memaksa Geely Auto menarik diri dari membida untuk menjadi rakan perniagaan strategik Proton. Satu ketika, PSA Peugeot hampir memuktamadkan perjanjian sebelum menukar fikiran setelah memikirkan kemungkinan terpaksa menanggung beban hutang yang cukup tinggi yang dibuat oleh Proton.

Pada ketika inilah Geely Auto mengemukakan cadangan kali kedua dan sanggup menanggung segala beban hutang yang diwarisi Proton sejak lebih 20 tahun yang lalu. Bukan calang-calang syarikat yang mampu tampil untuk memikul secara bersama bebanan hutang yang dibuat oleh sesebuah syarikat namun Geely membuktikan kesanggupan mereka.

Secara amnya, Geely Auto bukanlah sebuah syarikat cikai seperti yang dianggap oleh ramai pihak terutamanya pembangkang. Dengan latar belakang kewangan yang kukuh serta sejarah perniagaan yang jelas berjaya, Geely tampil untuk menyelamatkan semula Proton dengan pengawasan penuh daripada kerajaan. Siapa kata kerajaan tidak sayangkan Proton?

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*