Ini Lucu… Mohamad Sabu Dinamakan Jadi Calon Perdana Menteri

Share This:

Percaya atau tidak, Presiden PAN Mohamad Sabu dinamakan partinya sendiri sebagai calon untuk menjadi Perdana Menteri ke-7 untuk sementara sebelum ia akan diambil alih oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bunyinya lucu kerana semua orang tahu Mohamad Sabu atau dikenali Mat Sabu tidak mempunyai kredibiliti langsung untuk menjadi seorang Perdana Menteri kerana beliau dikenali sejak dulu sebagai seorang Pak Lawak sejak dari dalam parti PAS lagi.

Jika menamakan seorang pemimpin pembangkang yang apabila berceramah bercakap kosong, itulah Mat Sabu yang ketika ceramah hanya tahu mengata, mengutuk, dan menuduh perkara kosong tanpa asas kukuh asalkan telinga penonton sedap mendengar.

Nama Mat Sabu disebut oleh Timbalan Presiden PAN, Salahudin Ayub yang menolak tindakan PKR menamakan Anwar sebagai Perdana Menteri.

Menurut beliau, Anwar sepatutnya calon Perdana Menteri ke-8 bukan ke-7.

Bagaimanapun kata Salahudin, Pakatan perlu memilih calon PM dalam kalangan pimpinan yang ada menjelang PRU-14.

“PM ketujuh akan bertanggung jawab membentuk kabinet baru, melakukan reformasi urustadbir negara dan berusaha untuk mendapatkan pengampunan Anwar,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Jelasnya adakalanya, pemimpin perlu berani menongkah arus untuk membuat keputusan.

“Berani mendepani cemuhan ahli dan mengambil risiko demi kepentingan negara dan rakyat. Jadilah kita pemimpin sejati yang rakyat dambakan,”ujarnya.

Menurut Salahudin, calon PM ketujuh boleh dilantik sama ada Tun Mahathir Mohamad, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bosnya sendiri, Mohamad Sabu.

Apa yang penting, mereka teguh dengan sifat amanah dan pro kepada rakyat, katanya.

“Inilah masanya rakyat mahu melihat kebijaksanaan pimpinan utama Pakatan tampil bagi menyelesaikan setiap permasalahan negara dan rakyat. Duduklah berunding demi kepentingan rakyat dan kemudian barulah berlunjur untuk berkhidmat mereformasi negara,” ujarnya lagi.

Salahuddin sempat menyindir PKR, katanya memang mudah berpidato mengajak orang lain supaya jangan berjuang untuk kepentingkan peribadi atau parti sendiri.

“Bukan semua pemimpin lulus ujian ini. Nelson Mandela, Khomeni, Ghandi dan Ghanoeshi telah membuktikan bahawa adalah pemimpin kelas dunia yang meletakkan rakyat dan negara adalah prinsip utama perjuangan mereka,”katanya.

Bagaimanapun, ia bukan satu keputusan walaupun usaha menjadikan Anwar sebagai PM sudah secara dasarnya dipersetujui oleh pakatan pembangkang. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*