DAP Yang Akan Punya Kuasa Tentukan Siapa PM Pakatan Harapan

Share This:

Parti-parti dalam Pakatan Harapan (PH) nampaknya masih belum mampu hendak agak bahawa di penghujungnya nanti kata putus dari DAP akan menjadi penentu siapa Perdana Menteri mereka kalau mereka menang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 kelak.

Siapa sahaja nama yang dicalonkan sama ada oleh PAN, PKR mahupun PPBM tidak akan memberikan kesan kepada kehendak DAP kerana jelas parti itu seakan-akan ada kuasa mutlak dalam pakatan pembangkang.

Lumrah manusia, semua mahu jadi pemimpin dan memajukan negara ikut acuan mereka sendiri.

PKR mahukan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Perdana Menteri, PPBM mahukan Presiden mereka Tan Sri Muhyiddin Yassin atau Datuk Seri Mukhriz sebagai Perdana Menteri manakala DAP tidak secara jelas menyebut siapa dan PAN hanya ikut telunjuk DAP sahaja.

Sebenarnya mereka tak perlu berbalah pun kerana apabila mereka bising-bising, Pemimpin DAP Lim Kit Siang kata beliau yang akan jadi Perdana Menteri, semua orang tak boleh kata apa-apa dan perlu akur kepada kemahuan parti itu.

Menurut Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak, DAP di dalam Dewan Rakyat sepatutnya menang lebih banyak kerusi dari parti lain dalam PH dan menunjukkan parti itu layak menentukan siapa yang akan menduduki kerusi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri.

Taraf DAP di dalam PH sama seperti UMNO dalam Barisan Nasional (BN), sebab itu pemimpin UMNO yang jadi Perdana Menteri.

“Amalan ini adalah konvensyen politik tanah air, maka atas dasar inilah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengatakan pada Disember tahun lalu bahawa Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) sebenarnya adalah bagi rakyat Malaysia untuk memilih sama ada kerajaan pimpinan UMNO dikekalkan atau memilih kerajaan baharu yang diterajui DAP.

“Perdana Menteri dengan bijak telah dapat membaca dan menganalisis cara permainan dan percaturan politik DAP. Lim Kit Siang sangat takut jikalau orang Melayu tahu bahawa DAP paling berkuasa dalam Pakatan Harapan dan DAP lah yang membuat keputusan penting,” katanya menerusi blog beliau, sskeruak.blogspot.my, hari ini.

DAP juga mungkin akan memberikan peluang kepada wakil orang Melayu daripada parti itu untuk menjadi Perdana Menteri kononnya memperlihatkan kepada orang Melayu betapa parti itu tidak mementingkan jawatan berkenaan.

Selepas beberapa penggal, pastinya mereka akan menjadikan wakil dari kaum Cina sebagai Perdana Menteri tanpa memberikan peluang lagi kepada kaum lain untuk memegang jawatan itu sama seperti di Singapura yang dipelopori oleh parti PAP.

Sama macam di Perak, apabila DAP dapat banyak kerusi DUN pada masa itu, mereka memilih Datuk Seri Nizar Jamaluddin dari PAS sebagai Menteri Besar boneka kepada DAP, buat sidang media Menteri Besar pun di pejabat DAP padahal beliau dari PAS. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*