Dakwa Malaysia Nak Bankrup Tapi Berebut Pula Jawatan Perdana Menteri

Share This:

Kadang kala, melihat kepada tindak tanduk dan perangai kesemua pemimpin parti di dalam Pakatan Harapan, memang melucukan dan kebudak-budakkan. Banyak perkara mereka serlahkan kepada rakyat seolah-olah mereka sengaja memperbodohkan rakyat dengan pelbagai dakwaan sedangkan mereka berpusu-pusu merebut peluang yang terhidang.

Tahun lalu, antara dakwaan yang paling popular adalah dakwaan Malaysia sudah menghampiri negara muflis. Kenyataan yang begitu kerap di mainkan ini berpunca daripada kadar hutang negara yang tinggi selain daripada laporan dari media antarabangsa yang langsung tidak memperdulikan hakikat sebenar.

Keadaan ini menjadikan hampir kesemua pemimpin Pakatan Harapan termasuk mereka yang perasan diri mereka itu pemimpin seperti A Kadir Jasin memainkan cerita Malaysia akan muflis. Pelbagai tarikh dan bulan di berikan kononnya Bank Negara Malaysia akan ditutup setelah Malaysia muflis. Paling popular adalah, dakwaan Kadir Jasin dan beberapa orang yang lain kononnya Malaysia akan muflis pada bulan September tahun lalu.

Hakikatnya, sehingga hari ini Malaysia masih belum muflis. Malah Bank Negara masih kekal beroperasi dan lebih hebat lagi, dikala kebanyakan matawang asing masih belum mampu pulih, Malaysia sudah menghampiri zon selesa dengan pengukuhan Ringgit kini telah diperakui oleh pakar-pakar ekonomi di seluruh dunia.

Ironinya, disebalik pelbagai tuduhan kononnya Malaysia sudah hampir muflis, kadar rasuah yang tiggi, kadar hutang negara yang tidak masuk akal dan banyak aset negara kini telah terjual oleh kerajaan Barisan Nasional, kesemua pemimpin Pakatan Harapan hari ini sedang berebut-rebut untuk meletakkan calon pilihan mereka untuk diangkat sebagai Perdana Menteri andai Pakatan Harapan menang pada PRU 14 kelak.

Jika benar dakwaan mereka kononnya Malaysia sedang menuju negara muflis, untuk apa mereka beriya-ia mahu meletakkan calon mereka? Jika Malaysia ini seburuk seperti yang di sangka, untuk apa mereka mahu menuntut tampuk pemerintahan? Bukankah lebih senang andai mereka berhijrah ke luar negara dan menetap di mana sahaja negara yang mereka suka?

Secara amnya, dakwaan Malaysia sudah menuju kearah sebuah negara yang muflis hanya fitnah semata-mata. Hari ini, Malaysia sedang mula mengecapi semula pembentukan ekonomi yang lebih baik berbanding dua tahun kebelakangan ini. Nilai pelaburan asing yang dibawa oleh Datuk Seri Mohd Najib nyata bukan sedikit dan ianya mampu memangkinkan ekonomi negara kearah lebih kukuh.

Oleh yang demikian, apabila Pakatan Harapan melihat begitu banyak pelaburan dan wang disalurkan ke Malaysia, mereka segera menjadi rambang mata dan berebut-rebut untuk menjadi Perdana Menteri. Walhal, sebelum ini, mereka sendiri mendakwa, tiada siapa pun yang mahu menjadi Perdana Menteri dan mewarisi segala hutang yang besar yang dibuat oleh kerajaan hari ini. Pakatan Harapan memang pakatan gila.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*