BN Sejak Dulu Bekerja Untuk Rakyat, Pembangkang Sejak Dulu Huru-Harakan Negara

Share This:

Kerajaan Barisan Nasional (BN) sejak dari sebelum kemerdekaan dan terus memperjuangkan kebajikan rakyat kini, dulu dan pasti sampai bila-bila tanpa membuang sedikit masa pun. BN yang ditunjangi UMNO pada ketika itu Perikatan berjaya mencapai kemerdekaan seterusnya membangunkan negara sehinggalah ke hari ini.

Berbeza dengan pembangkang yang sejak dulu kerja mereka asyik mencari salah dan membuat provokasi mewujudkan suasana tidak stabil dalam negara dengan niat menjatuhkan kerajaan BN yang mendapat mandat rakyat.

Pada tahun 1969, tragedi 13 Mei adalah bukti pembangkang hanya tahu melakukan provokasi murahan memainkan sentimen perkauman untuk mencetuskan huru-hara sehingga menjadi pertumpahan darah rusuhan kaum.

Pembentangan Laporan Tahunan Program Transformasi Negara (NTP) 2016 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kelmarin adalah bukti besar yang BN sentiasa menumpukan perjuangan kepada kerja khusus untuk kebaikan dan masa depan rakyat.

Walaupun ada menguasai dua negeri iaitu Pulau Pinang dan Selangor, pembangkang tidak nampak merangka apa-apa perancangan strategik ataupun berhempas-pulas berbakti kepada rakyat di negeri dikuasai mereka sebaliknya hanya tahu menindas.

Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Mempertingkatkan Taraf Kehidupan Isi Rumah Berpendapatan Rendah (LIH) telah berjaya mencatat pencapaian tinggi iaitu 122 peratus dalam Indeks Pencapaian Utama (KPI) yang ditetapkan tahun lepas.

Sejak 2010, laporan berkenaan menunjukkan kerajaan berbelanja RM1.9 bilion ke atas bidang NKRA LIH dengan tujuan membebaskan rakyat daripada belenggu kemiskinan tegar.

Bukti BN buat kerja ialah dari paras kemiskinan 3.8 peratus pada 2009, bidang NKRA itu telah menyaksikan penurunan paras kemiskinan kepada 0.6 peratus pada tahun 2014.

Lagi bukti BN berjaya ialah dari tahun 2010 hingga 2015, kampung-kampung di luar bandar mengalami pembangunan yang hebat apabila di sana kini sudah mempunyai akses jalan raya yang baru dan dinaik taraf sepanjang 5,286.25km memberi kesan kepada 2.71 juta rakyat Malaysia.

Sebanyak 1.7 juta lagi rakyat Malaysia kini sudah menikmati bekalan air bersih yang meliputi 345,665 isi rumah di seluruh Malaysia Barat dan Malaysia Timur.

Di Pulau Pinang di bawah Kerajaan Negeri DAP, rakyat terpaksa meratap apabila surcaj pemuliharaan air (SPA) dinaikkan pada April lepas untuk menggalakkan penggunaan air secara bijak di negeri itu. Padahal ia menindas rakyat yang terpaksa membayar bil lebih tinggi ekoran kenaikan itu.

Bukan hendak membuatkan rakyat selesa, di Pulau Pinang macam-macam jenis cukai diperkenalkan untuk mengumpul duit untuk kerajaan Ketua Menteri, Lim Guan Eng termasuk pengenalan cukai katil yang tidak masuk akal di negeri Pulau Pinang.

Pembangkang juga sibuk mempertahankan pemimpin mereka yang lakukan jenayah daripada mengambil masa mendengar masalah rakyat dan berbakti di kawasan yang mereka wakili.

DAP yang memerintah Pulau Pinang sibuk mempertahankan Guan Eng yang didakwa di mahkamah atas tuduhan salah guna kuasa menggunakan kedudukannya membeli rumah banglo dengan harga jauh lebih murah dari pasaran. Walaupun sudah berdepan tuduhan mahkamah, Guan Eng enggan meletakkan jawatan.

PKR yang menguasai Selangor pula sibuk mahu membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim,banduan liwat yang dipenjara kerana mahu menjadikan bekas banduan itu sebagai Perdana Menteri jika Pakatan Harapan (PH) menang dalam Pilihan Raya Umum nanti.

Mereka masuk politik kerana mahukan kuasa kepada diri masing-masing jauh sekali mahu buat kerja bersungguh-sungguh untuk kepentingan rakyat di seluruh negara. Biar rakyat ditindas dan sengsara asalkan kuasa di tangan mereka dan kedudukan mereka tinggi, perangai orang tamak haloba. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*