Wakil PKR Di Kelantan Sibuk Kumpul Surat Letak Jawatan

Share This:

Ketika PAS sibuk mahu setia di bawah Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali, wakil PKR yang dilantik dalam pentadbiran kerajaan PAS di Kelantan kini sibuk mahu menyelesaikan peletakan jawatan mereka dari kerajaan negeri.

Pengerusi PKR Kelantan, Ab Aziz Ab Kadir berkata ahli PKR yang dilantik dalam Kerajaan Negeri Kelantan juga tidak menghadiri majlis angkat sumpah mematuhi arahan PKR Pusat supaya berundur dan melepaskan jawatan dalam pentadbiran.

“Setakat ini PKR negeri sedang mengumpul semua surat peletakan jawatan ahli yang dilantik untuk diserahkan secara rasmi,” kata beliau dalam laporan portal Free Malaysia Today (FMT).

Pada 17 Mei yang lepas, PKR mengeluarkan arahan semua ahli dari partinya yang dilantik di negeri Kelantan perlu meletakkan jawatan serta-merta.

Tindakan PKR menarik semua wakil mereka dibuat selepas PAS membuat keputusan tidak mahu lagi ada apa-apa hubungan kerjasama dengan PKR dalam muktamar mereka di Alor Setar bulan lepas.

Keputusan itu bagaimanapun tidak menjejaskan jawatan negeri yang disandang pemimpin PAS di Selangor di bawah Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Biro Politik PKR malam tadi bersetuju dengan keputusan Azmin untuk mengekalkan status 13 Adun PAS termasuk 3 exco dalam pentadbiran Selangor.

Ab Aziz berkata susulan keputusan mengekalkan exco PAS, pihaknya tidak menolak kemungkinan pendirian sama dibuat melibatkan ahli PKR dalam pentadbiran Kelantan.

Bagaimanapun, beliau berkata PKR Kelantan belum menerima arahan baharu daripada parti supaya ahlinya kekal dalam pentadbiran Kelantan.

“Jadi keputusan terbaharu (untuk kekal di Kelantan) kita belum terima apa-apa arahan daripada pusat lagi, kalau kita terima arahan berbeza kita akan buat keputusan lain, selagi tidak ada keputusan baharu kita guna yang dahulu,” katanya. – pru14.tv

 

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*