Siapa Sebenarnya Yang Menyiram Racun Pada Bunga Raya?

Share This:

Sukar untuk digambarkan bagaimana rentak perjalanan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) untuk mengharungi detik mencabar, Pilihan Raya Umum ke 14 kelak. Mungkin Pengerusinya, Tun Dr Mahathir Mohamad masih mampu tersenyum kerana hari ini dia telah berjaya menundukkan dua musuh ketat politiknya, Lim Kit Siang dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Namun, hakikat yang gagal disembunyikan oleh Mahathir adalah, PPBM hari ini seumpama sedang menunggu detik kemusnahan. Satu persatu masalah menimpa seolah-olah masa hadapan parti ini sudah semakin kelam. Bayangkan, parti yang baru berusia kurang setahun menghadapi krisis kepercayaan di kalangan ahlinya sendiri sehingga menyaksikan lebih 1,600 orang telah keluar dari parti.

Daripada 1,600 orang ini, hampir suku daripadanya adalah di kalangan pemimpin utama PPBM dan lebih teruk lagi, sayap Srikandi dan Armadanya juga kini boleh dianggap lumpuh apabila kedua-dua sayap ini ditinggalkan tanpa ada ketua yang menggantikannya.

Persoalannya, siapakah yang harus dipertanggungjawabkan keatas detik kehancuran PPBM yang layu sebelum bertarung di medan perperangan yang sebenar?

Menyelusuri penubuhan PPBM ini, secara ringkasnya, parti ini ditubuhkan hasil daripada perasaan marah dan dendam terhadap UMNO. Semuanya angkara kemarahan Mahathir, Tan Sri Muhyiddin dan Datuk Seri Mukhriz keatas UMNO yang telah memecat mereka keluar daripada UMNO. Oleh yang demikian, seolah-olah sudah bersumpah untuk menjahanamkan UMNO, mereka menubuhkan PPBM.

Hari ini, PPBM sudahpun berada di dalam keluarga lingkungan kejahatan yang diketuai oleh DAP. Sejak dari dahulu lagi, apa sahaja gabungan yang dibentuk oleh DAP pasti akan berakhir dengan kegagalan dan kejatuhan sesebuah parti. Lihat sahaja bagaimana nasib Semangat 46 dan PAS setelah DAP memutuskan, tiada lagi guna untuk meneruskan penggabungan.

Semangat 46 hari sudah lama terkubur dan PAS hampir sahaja menerima nasib yang sama seperti Semangat 46 cuma diselamatkan oleh kesabaran Datuk Seri Abdul Hadi Awang selaku Presidennya. Justeru, tidak hairanlah apabila DAP akan menekan kesabaran PPBM dalam usaha Mahathir meletakkan Mukhriz sebagai calon Perdana Menteri Malaysia yang akan datang.

Kemelut dalaman PPBM ini tidak terhenti setakat campur tangan ghaib DAP semata-mata. Masalah dalaman PPBM juga diakibatkan oleh ahlinya sendiri yang majoritinya adalah orang-orang yang kecewa gagal mendapatkan sesuatu dari dalam UMNO itu sendiri. Maka, tidak hairanlah kebanyakan kemelut yang melanda PPBM berpunca dari perasaan tidak puas hati terhadap pemimpin tertinggi parti.

Ada diantaranya memberikan alasan hilang kepercayaan terhadap kepimpinan parti. Ada juga yang memberikan alasan, mereka sudah tidak nampak lagi hala tuju parti. Namun, hakikat yang mereka sembunyikan adalah, kegagalan mereka mendapatkan apa yang mereka hajati menerusi PPBM.

Dalam konteks ini, Datuk Seri Khairuddin dilihat lebih gentleman apabila enggan menjadi ahli PPBM walaupun dia dilihat antara individu yang menjadi tulang belakang perjuangan Mahathir untuk menumbangkan kerajaan. Hari ini, PPBM sedang menunggu detik kehancurannya. Disebalik senyuman Mahathir dan Muhyiddin, terselit beribu kisah yang mereka sendiri tidak mampu untuk selesaikannya.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*