Rupanya Mat Sabu Pun Teringin Mahu Jadi Perdana Menteri

Share This:

Di dalam dunia hari ini, siapa yang tidak ingin menjawat jawatan sebagai Perdana Menteri. Tanyalah kepada sesiapa sahaja yang bergiat aktif di dalam politik, pastinya jawatan tertinggi itulah yang menjadi idaman. Hakikatnya, tidak semua orang dapat merasai nikmat di panggil Perdana Menteri atas beberapa kekangan yang sukar untuk kita lepasi.

Di kala PKR sudah menamakan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri ketujuh (hakikatnya kelapan selepas Perdana Menteri interim), PPBM pula meletakkan Mukhriz sebagai calon mereka, parti “hamba suruhan” DAP, PAN pula tidak mahu ketinggalan untuk menamakan seseorang sebagai calon mereka.

Memetik laporan yang dikeluarkan oleh Agenda Daily sebentar tadi, Naib Presiden Parti Amanah Negara, Salahuddin Ayub secara terbuka mencalonkan Presiden PAN, Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu sebagai calon Perdana Menteri Pakatan Harapan.

Menurut laporan berkenaan, Salahuddin dikatakan menamakan Mat Sabu kerana dia yakin akan gaya dan rentak kepimpinan Mat Sabu untuk menerajui negara. Menurut laporan yang sama, nama Anwar tidak terpadam dari senarai Perdana Menteri. Cuma nama Anwar diletakkan sebagai Perdana Menteri kelapan sesudah sepenggal PAN berkuasa di Malaysia.

Melihat akan perkembangan ini, nampaknya PAN cuba memperlekehkan Ketua Umum PKR ini. Dengan meletakkannya sebagai Perdana Menteri ke 8, PAN juga dilihat tidak mempunyai persefahaman dengan PKR. Malah, buat pertama kalinya, PAN berani mencalonkan seseorang tanpa kebenaran daripada DAP.

PAN juga dilihat cuba membelakangkan kemahuan PKR dengan meletakkan nama MAt Sabu sebagai calon Perdan Menteri. Persoalannya, untuk Parlimen mana Mat Sabu bakal bertanding? Adakah PAN cukup yakin bahawa rakyat akan menerima Mat Sabu seperti mana para penyokong PKR menyambut pencalonan Anwar?

Mungkin PAN tidak menyedari bahawa status mereka hanyalah untuk memusnahkan PAS di seluruh negara dengan segala keuntungan akan diraih oleh pihak yang lain. Malah, sejak dari awal penubuhannya, PAN tidak boleh selantangng DAP dalam menyuarakan perlbagai perkara termasuk untuk mengangkat seseorang sebagai Perdana Menteri.

Mungkin bagi Mat Sabu, impiannya dalam politik cukup tinggi. Namun Mat Sabu harus berpijak di bumi realiti kerana dia sendiri menjadi Presiden sesebuah parti politik tanpa mempunyai sebarang kemenangan di mana-mana kerusi Parlimen mahupun DUN. Jadi atas kreatria apa Mat Sabu layak dicalonkan sebagai bakal Perdana Menteri Malaysia ke7?

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*