PAS Akui Cipta Persepsi Buruk Terhadap UMNO

Share This:

Siapa dapat melupakan sejarah panjang pertembungan antara PAS dan UMNO. Semuanya bermula pada tahun 1978 dan perseteruan ini berpanjangan sehingga memakan jangka masa hampir 38 tahun. Semua ini berkisar kepada pergeseran politik yang mana pihak yang mengalami kerugian adalah kaum Melayu dan umat Islam itu sendiri.

Namun, tidak ada sesiapa menjangkakan, perseteruan panjang antara PAS dan UMNO ini akhirnya dapat diredakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak menerusi pendekatan lembut dan penuh berhemah. PAS yang satu ketika dahulu cukup antikan UMNO dan Barisan Nasional sehingga tergamak membentuk pakatan pembangkang dengan DAP, hari ini pendirian berkenaan semakin lembut.

Kemuncaknya adalah apabila Muktamar PAS kali ke 63 mengambil keputusan untuk memutuskan tahaluf siyasi mereka dengan PKR setelah melakukan perkara yang sama pada Muktamar PAS kali ke 61 apabila PAS berpisah secara rasmi dengan DAP.

Menariknya, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Naib Presiden PAS, Idris Ahmad, beliau mengakui, PAS telah melakukan kesilapan apabila menyebarkan pelbagai persepsi buruk pada UMNO dan BN sepanjang perseteruan antara dua parti ini. Berliau berkata, permainan seperti ini sudah tidak relevan dalam keadaan politik terkini.

Ujarnya, PAS kini beralih kepada gerakan mendekati ahli dan penyokong parti pemerintah supaya mereka memahami perjuangan PAS. Dalam masa yang sama, Idris juga mengakui PAS tidak mampu membentuk Kerajaan Persekutuan tanpa sokongan dan dukungan parti lain khususnya UMNO melalui dasar budaya politik matang dan sejahtera yang diamalkan.

Kenyataan ini dilihat senada dengan apa yang pernah di keluarkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Menurut beliau, apa yang diperjuangkan PAS hari ini adalah kemasyalatan umat Islam di negara ini yang hari ini dilihat berhadapan dengan ancaman dari anasir-anasir luar yang berniat jahat terhadap umat Islam.

Malah, menurutnya, PAS bersedia untuk bekerjasama dengan mana-mana parti termasuk UMNO asalkan landasan perjuangan mereka sekata. Apa yang penting menurutnya, Islam dan kaum Melayu kembali di martabatkan di negara ini dan sekaligus menolak sebarang unsur politik perpecahan dan kebencian.

Lihat sahaja nada PAS hari ini. PAS yang ada hari ini dilihat lebih rasional dan matang dalam membuat keputusan. Ianya tidak lagi ditenggelami dengan nafsu amarah politik di mana ianya turut disemai oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir dengan pelbagai fitnah dan dakyah yang dilemparkan terhadap PAS sebelum ini.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*