Langkah Laksana NTP Berjaya Bawa Keluar Negara Dari Perangkap

Share This:

Langkah kerajaan melaksanakan Program Transformasi Negara (NTP) telah dibuktikan dengan fakta berjaya bawa negara keluar dari belengggu negara pendapatan sederhana seperti yang dialami pada tahun 2010.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata NTP juga merekodkan pencapaian membanggakan kerana dapat mengecilkan jurang untuk capai sasaran pendapatan tinggi pada 18 peratus pada ahri ini daripada 33 peratus pada tahun 2010.

“Pelaksanaan NTP oleh Kerajaan sebenarnya merupakan satu usaha penting untuk membantu meningkatkan pendapatan serta kuasa beli rakyat Malaysia sewajarnya,” kata Perdana Menteri ketika berucap pada majlis pelancaran Laporan Tahunan 2016 NTP di Shah Alam, malam tadi

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, Malaysia setakat ini sudah berjaya mencapai Pendapatan Negara Kasar (PNK) per kapita sebanyak AS$10,010 berbanding hanya AS$8,230 pada tahun 2010.

Beliau berkata, Bank Dunia yang mengguna pakai kaedah Atlas mendefinisikan PNK per kapita bagi negara maju pada tahun 2010 adalah pada nilai sebanyak US$12,275.

“Terkini, dalam tempoh enam tahun, anggaran sasaran bagi PNK per kapita 2016 untuk negara maju adalah pada nilai US$12,272,” kata Najib.

Pembentangan semalam secara tidak langsung sebenarnya sepatutnya menjadikan pembangkang terkunci mulut kerana mereka sudah sah kehabisan modal untuk menuduh kerajaan gagal khususnya dari aspek memantapkan ekonomi negara.

Najib merupakan satu-satunya Perdana Menteri yang membentangkan kepada rakyat satu persatu kejayaan kerajaan dalam NTP secara terbuka secara langsung di televisyen. Beliau juga menerangkan berapa peruntukan yang dibelanjakan serta hasilnya secara yang mudah difahami oleh rakyat.

Ketika zaman Mahathir jadi Perdana Menteri dulu, biasanya rakyat akan tahu berapa peruntukan yang disediakan kerajaan ketika pembentangan bajet dan Rancangan Malaysia sahaja. Bagaimanapun, kesan daripada perbelanjaan peruntukan berkenaan biasanya tidak diketahui oleh rakyat. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*