Kerana Bonus Dua Bulan Setengah, Semua ADUN PAS Tunduk Pada Azmin

Share This:

Patutlah 13 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan tiga orang Exco Kerajaan Negeri kekal berada dalam Kerajaan Negeri Selangor di bawah Menteri Besar Datuk Seri Azmin Ali dengan taat dan setia yang seakan-akan tidak berbelah bahagi.

Beliau semalam sudah umumkan bantuan khas kepada penjawat awam di Selangor sebanyak dua bulan setengah gaji mungkin sempena kedatangan Ramadan dan juga sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Pengumuman itu ada dilaporkan di portal SelangorTV tapi ia dipadamkan selepas disiarkan sembilan jam yang lalu. Adakah Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR, takut pendekatan berkenaan akan dikecam oleh orang ramai khususnya rakyat negeri Selangor?

Semalam Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mengatakan Biro Politik PKR telah menerima taklimat dari Azmin tentang cara beliau menangani isu berkaitan ADUN dan Exco PAS itu dalam satu mensyuarat.

Mesyuarat itu ada kaitan dengan keputusan PAS dalam muktamar mereka dan keputusan Majlis Syura Ulamak PAS yang memutuskan hubungan kerjasama dengan PKR kerana PKR banyak melanggar syarat-syarat kerjasama.

“Biro Politik KEADILAN turut bersetuju dengan pendekatan YAB Dato’ Menteri Besar Selangor untuk menjamin kestabilan Kerajaan Negeri menjelang PRU 14 dan meneruskan usaha membangunkan Negeri Selangor selaras dengan mandat besar rakyat pada PRU 13,” kata Dr Wan Azizah.

Betapa banyaknya wang yang akan diperolehi oleh seorang Exco Kerajaan Negeri Selangor selepas pemberian bonus berkenaan. Gaji Exco ketika ini ialah RM20,250, jika diberi bantuan khas dua bulan setengah itu mereka akan menerima RM50,625.

Bukan Exco sahaja menikmatinya, Azmin juga akan menerima bonus berkenaan berdasarkan gaji beliau iaitu RM29,250 sebulan. Azmin akan terima durian runtuh RM73,125 selepas menerima bantuan khas berkenaan.

Nampaknya pendekatan ini mirip kepada maksud tuduhan bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad bahawa ini adalah contoh pemberian dedak. Azmin membuat pendekatan ini untuk menyelamatkan karier politiknya memandangkan hanya PAS banyak menyumbang kepada kemenangan PKR di Selangor, bukan DAP apa lagi PAN yang masih baru.

Azmin pun sama menarik talian hayat dedak untuk selamatkan jawatan Menteri Besarnya daripada tergugat dek kerana kerajaan negeri tidak stabil jika Exco dan ADUN PAS tarik diri.

Susah kalau dah perjuangan politik ni berkiblatkan wang dan kuasa, prinsip pun entah ke mana. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

One thought on “Kerana Bonus Dua Bulan Setengah, Semua ADUN PAS Tunduk Pada Azmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*