Hanya Mukhriz, Tiada Yang Lain!

Share This:

Kemelut pencalonan bakal Perdana Menteri di kalangan parti di dalam Pakatan Harapan sememangnya cukup menarik untuk disaksikan. Samada PKR, DAP, PAN mahupun PPBM, masing-masing mempunyai calon mereka sendiri untuk menerajui negara sekiranya mereka berjaya membentuk kerajaan kelak. Apa yang menariknya, kesemua parti dilihat bertelagah dalam menentukan siapa yang layak diangkat sebagai Perdana Menteri.

Di pihak PKR, mereka telah menyatakan kesetiaan mereka kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mereka pilih untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia untuk kerajaan Pakatan Harapan. Walaupun hakikat sebenarnya, tindakan pemimpin PKR ini dilihat seperti memberi amaran kepada ahli bawahannya bahawa perjuangan PKR adalah berteraskan kepada Anwar itu sendiri.

Bagi DAP pula, tidak ada sebarang nama yang mereka cadangkan untuk menjadi Perdana Menteri. Namun begitu, Anthony Loke pernah memberi bayangan bahawa hanya Anwar sahaja yang layak untuk diangkat sebagai Perdana Menteri. Apa yang dikejar oleh DAP hanyalah jawatan Timbalan Perdana Menteri yang disifatkan ramai sebagai satu permintaan yang mempunyai helah yang tersembunyi.

Bagi PAN pula, apa sahaja yang diputuskan oleh parti induknya, DAP, itu jugalah keputusan yang bakal mereka ambil. PAN tidak memperdulikan siapa yang bakal dicalonkan sebagai Perdana Menteri kerana fokus utama mereka hari ini adalah untuk menjahanamkan PAS tidak kira apa jua helah yang akan diguna pakai oleh mereka.

Paling menarik untuk dibicarakan adalah, PPBM, sebuah parti paling junior dan tidak mempunyai ahli yang cukup ramai. PPBM sebenarnya mempunyai agenda mereka yang tersendiri dan Mahathir tidak pernah menyatakan sokongannya terhadap pencalonan Anwar untuk dijadikan Perdana Menteri. Hal ini dibuktikan semasa Mahathir enggan mengangkat playcard tertera, Anwar PM ke 7 semasa Kongres PKR baru-baru ini.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, siapakah pilihan utama PPBM untuk jawatan nombor satu negara ini? Untuk soalan ini, ada dua nama yang seringkali dikaitkan sebagai calon PPBM untuk diangkat sebagai Perdana Menteri. Mereka adalah Tan Sri Muhyiddin Yasin dan Datuk Seri Mukhriz. Namun, Muhyiddin dilihat gagal memperolehi sokongan yang diperlukan untuk dipertimbang sebarang kemungkinan untuk menjadi Perdana Menteri.

Justeru, tinggallah nama Mukhriz yang kini sedang diperjuangkan oleh Mahathir. Persoalannya, adakah rakan parti di dalam Pakatan Harapan mahu menerima seorang bekas Menteri besar yang lebih banyak bersama keluarga berbanding rakyat yang diwakilinya? Adakah Pakatan Harapan mahu mempertimbangkan seorang anak kepada Perdana Menteri yang sehingga kini masih gagal menunjukkan tokoh kepimpinannya?

Jawapannya, sudah tentu tidak. Namun bagi Mahathir, dia mempersetankan segala tanggapan berkenaan. Baginya, hanya Mukhriz dan semestinya Mukhriz yang layak diangkat sebagai Perdana Menteri. Mungkin Mahathir tidak sedar bahawa PPBM kini sedang berhadapan dengan detik kehancuran. Lebih melucukan, PPBM adalah parti terkecil sekali di dalam Pakatan Harapan. Justeru, harapan Mahathir ini boleh dianggap sebagai mimpi dongeng.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*