DRB-Hicom Jual Pegangan Dalam Proton Kepada Geely Holding Dari China

Share This:

Syarikat DRB-Hicom Berhad dikhabarkan menjual 49.9 peratus daripada pegangan mereka dalam syarikat pembuat kereta Proton Holdings kepada syarikat kereta milik China, Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd (Geely Holding).

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani yang mengumumkan perkara itu dalam satu majlis petang ini berkata, walau bagaimanapun, DRB-HICOM masih memegang 50.1 peratus pegangan dalam Proton dan Proton akan tetap menjadi kereta nasional dan kebanggaan negara.

Beliau turut berkata Proton akan menjual keseluruhan ekuitinya dalam Lotus, kepada Geely, untuk menjuarai jualan jenama tersebut di United Kingdom.

Di majlis yang sama DRB-HICOM dan Geely Holding menandatangani perjanjian tersebut di hadapan Johari.

Pencarian rakan kongsi Proton bermula tahun lalu, selepas ia menerima suntikan pinjaman RM1.5 bilion daripada kerajaan pada April 2016, dengan syarat ia melaksanakan pelan pemulihan dan mencari rakan kongsi asing untuk membantu dalam penyelidikan dan pembangunan.

Proton ditubuhkan pada 1983 oleh perdana menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang meletak jawatan sebagai penasihatnya pada Mac 2016 selepas beliau bertindak keluar daripada Umno.

Syarikat itu kemudiannya diswastakan pada 2012, sebelum diambil alih DRB-Hicom – sebuah konglomerat dikawal jutawan Malaysia, Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary.

Sejak kebelakangan ini, Proton mengalami banyak masalah khususnya masalah kewangan sehingga terpaksa memohon bantuan suntikan dana dari kerajaan bernilai berbilion ringgit untuk menampung kos operasi mereka.

Proton nyata gagal bersaing dengan sebuah lagi syarikat pengeluar kereta dari Malaysia Perodua yang nyata jauh lebih berjaya tanpa mengharapkan apa-apa bantuan dari kerajaan. – pru14.tv

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*