Dr. Soo Wincci Tak Sabar Tunggu Ramadan

Share This:

Beberapa hari lagi seluruh umat Islam akan memulakan ibadah puasa sempena bulan Ramadan dan semestinya ramai di antara kita yang begitu teruja menantikan kehadiran bulan yang mulia ini.

Namun di sebalik itu, penyanyi dan pelakon berkerturunan Tionghua, Dr. Soo Wincci turut  mengakui tidak sabar menantikan kehadiran Ramadan kerana mahu sama-sama berpuasa sebagaimana yang dilakukannya saban tahun sebelum ini.

“Diam tak diam, kali ini merupakan tahun keenam saya berpuasa penuh pada bulan Ramadan dan sudah tentu akan meneruskan amalan ini buat kesekian kalinya pada tahun ini.

“Pada tahun pertama dulu, ramai orang ingat saya berpuasa untuk cari publisiti sahaja, namun sebagaimana yang pernah saya katakan sebelum ini saya ikut berpuasa kerana percaya puasa itu memberi banyak kelebihan kepada sistem badan seseorang,” tegasnya.

Menurut Wincci lagi, setelah masuk tahun keenam dia kini semakin selesa dan sudah tahu menyesuaikan diri dengan amalan berpuasa.

“Sekarang saya sudah biasa dengan aktiviti puasa dan tidak berdepan sebarang masalah sepanjang berpuasa selama ini.

“Malah jika tidak berada di Malaysia pun saya masih lagi  meneruskan puasa di mana pernah satu ketika saya berada di Taiwan urusan kerjaya di sana, tetapi saya tetap tidak meninggalkan puasa dan berjaya menghabiskan tempoh sebulan itu,” akui Wincci jujur.

Menurut penyanyi yang popular dengan lagu Terus Teranglah ini, semenjak sebulan lalu dia sudah bersedia dan mengakui begitu teruja menantikan hari pertama untuk kembali berpuasa.

“Saya rasa macam sudah lama tidak berpuasa dan semenjak sebulan lalu saya sudah mula memeriksa bila puasa tahun ini akan bermula dan rasa tidak sabar untuk tunggu.

“Keluarga dan kawan-kawan juga sudah faham dengan saya dan mereka turut memberikan galakan dan menghormati saya ketika puasa di mana mereka tidak akan makan di depan saya,” katanya yang gemar berbuka puasa dengan buah kurma.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*