Bekas Pelakon Watak James Bond, Roger Moore Meninggal Dunia

Share This:

Aktor legenda Britain yang juga ikon filem James Bond, Roger Moore, meninggal dunia pada usia 89 tahun selepas menghidap kanser, kata kenyataan dikeluarkan keluarganya, hari ini.

 
Memetik laporan BBC, mayat ejen rahsia Britain 007 itu akan dikebumikan di Monaco, tempat terakhir dia tinggal bersama isteri keempatnya Kristina Tholstrup.
 
Keluarga Moore mengesahkan perkhabaran itu di Twitter, menyatakan bahawa dia meninggal dunia selepas ‘berjuang dengan kanser dalam masa yang singkat tetapi berani’.
 
Anak-anaknya menulis kenyataan: “Terima kasih ayah dengan apa yang ada pada diri kamu dan menjadi sangat istimewa kepada begitu ramai orang.”
 
Moore menceburi bidang lakonan sejak lebih enam dekad lalu, dan terkenal sebagai James Bond di seluruh dunia serta paling lama memegang watak ejen rahsia dalam filem itu.
 
Selama 12 tahun Moore memegang watak James Bond bermula pada 1973 menerusi filem Live and Let Die; The Man With The Golden Gun (1974); The Spy Who Loved Me (1977); Moonraker (1979); For Your Eyes Only (1981); Octopussy (1983); dan A View To A Kill (1985).

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*