Sebenarnya, Anwar Bukanlah Perdana Menteri Ketujuh

Share This:

Memang hangat diperkatakan dikalangan para pentaksub PKR dan Pakatan Harapan apabila nama Datuk Seri Anwar Ibrahim kembali menjadi sebutan. Manakan tidak, semasa Kongres PKR Sabtu lalu, kepimpinan utama PKR sebulat suara mencalonkan Anwar sebagai Perdana Menteri ke tujuh walaupun hakikatnya, Anwar masih lagi dalam proses menghabiskan hukuman penjara 5 tahun yang sedang di hadapinya.

Sekali imbas, tiada apa yang menghairankan dengan hasrat PKR ini. Namun, jika kita renungkan dari sudut perundangan, Anwar tidak akan mungkin dapat dilantik sebagai Perdana Menteri ketujuh seperti yang dihasratkan oleh PKR, Sabtu lalu.

Di Malaysia hari ini, sekiranya terdapat mana-mana ahli politik yang dihadapkan ke mahkamah dan dijatuhi hukuman denda lebih dari RM 2,000 atau penjara lebih setahun, kelayakan seseorang itu untuk bertanding akan terbatal untuk tempoh 5 tahun yang akan datang.

Dalam kes Anwar kali ini, dia secara nyata telah dijatuhi hukuman penjara selama 5 tahun dan oleh yang demikian, Anwar telah hilang kelayakan untuk bertanding bagi mana-mana kerusi Parlimen dan DUN untuk tempoh berkenaan. Ini bermakna, sebaik sahaja Anwar dibebaskan pada April tahun depan, Anwar tidak akan boleh bertanding atau dilantik ke jawatan eksekutif kerajaan untuk tempoh 5 tahun yang akan datang.

Persoalannya, sekiranya Pakatan Harapan mampu memenangi Pilihan Raya Umum ke 14 kelak, bagaimana mereka mahu melantik Anwar sebagai Perdana Menteri ketujuh? Jika difikirkan secara logik, mereka memerlukan satu sidang Parlimen untuk merombak undang-undang ini bagi membolehkan Anwar bertanding di mana-mana kerusi Parlimen sebelum di cadangkan sebagai Perdana Menteri.

Bukankah ini akan memakan masa dan sudah tentu seseorang harus dilantik sebagai Perdana Menteri interim sementara Anwar selesai menjalani penggantungannya? Berdasarkan kepada keadaan inilah, cadangan daripada PKR ini tidak realistik. Mana mungkin Anwar boleh menjadi Perdana Menteri ketujuh sedangkan masih ada seseorang sebelumnya menjadi Perdana Menteri?

Agak menghairankan, adakah PKR tidak tahu akan hal ini? Justeru, mudah untuk disimpulkan bahawa, PKR sebenarnya terlalu terdesak untuk meredakan pemberontakan yang berlaku di dalam parti berkenaan sehingga terpaksa menjual nama Anwar bagi meredakan keadaan. Mungkin juga PKR sengaja memperbodohkan para pengikutnya hanya semata-mata mahu meraih sokongan politik.

Rakan komponen lain di dalam Pakatan Harapan mungkin sedar bahawa cadangan PKR ini langsung tidak realistik. Mereka pasti akan mengintai peluang untuk meletakkan seorang Perdana Menteri boneka supaya DAP mampu memerintah Malaysia menerusi proksi. Ini bukan satu rahsia lagi apabila melihat nama Lim Guan Eng diletakkan sebagai Timbalan Perdana Menteri di dalam kabinet bayangan Pakatan Harapan.

Comments

comments

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*